Önök mit válaszolnának a címben feltett kérdésre? Esetleg erősítsék meg a rendvédelmet? Ellenőrizzék jobban a náluk élő, szélsőséges nézeteket valló muszlimokat? Fejezzék be a migránssimogatást? Bármit is válaszolnának, látatlanban is azt mondjuk: kötve hisszük, hogy az a zseniális megoldás eszükbe jutott, ami egy svéd lap újságírójának.

Eva Franchell az Aftonbladet publicistája, és ennél sokkal többet nem is tudunk róla, de az biztos, hogy nem kerül fel a kedvenc gondolkodóink listájára. Április 10-én megjelent írásában ugyanis olyan blődségeket állít a stockholmi támadás kapcsán, amiről nyugodtan gondolhatnánk, hogy csak viccel, ha nem tudnánk, hogy véresen komolyan gondolja.

“Az autók halálos fegyverekké váltak. Könnyű ellopni őket és akkor semmi nem állhat az útjukba”, kezdi okfejtését Franchell. 

Ebből az erős felütésből rögtön levonhatjuk a tanulságot: ha nincsenek autók, nincs stockholmi terrortámadás. Mint amerikai liberális barátai, akik a törvénytisztelő állampolgárok fegyverviselési jogait próbálják folyamatosan megnyirbálni, hiszen nyilván ők ölik egymást halomra már évek óta a háborús övezetté vált Chicagóban, és még véletlenül sem az utcai gengszterek.

Franchell szerint az emberek csak akkor lesznek biztonságban, ha a városközpontokat úgy, ahogy van autótlanítják. “A politikusok eddig remekül megvédték magukat, de itt az ideje, hogy megteremtsék a biztonságos környezetet a polgárok számára is”, jelenti ki.
Na, csókolom, vesszenek az autók!

Felidézi, hogy tizennégy évvel ezelőtt (tudják, amikor a mostani elsős középiskolások születtek) egy autós a belváros egyik utcáján elütött és megölt egy nőt és 18 másik embert megsebesített.
Vagyis tizennégy éve történt egy halálos autóbaleset Stockholmban. A történet, bármennyire is szomorú, nehezen nevezhető aktuálisnak.

Szerinte “a legtöbb dolgot” a városban könnyedén le lehet tudni tömegközlekedéssel (mert metróban még nyilván soha nem volt terrorista támadás) és taxikkal (mert a taxikat meg nyilván nem lehet ellopni). 
Az üzletekbe és éttermekbe pedig lehetne akkor szállítani, amikor “kevesebb ember” van az utcákon. 
Meg aztán ott vannak a bicikliutak, tessék szépen felszállni a bringára a kiskosztümben, aztán hóban-fagyban tekerni, mert az amúgy is olyan modern.

“Évtizedek óta az autók uralják városainkat, most már az embereknek van szükségük a térre. Elengedhetetlen, hogy végre visszaszorítsák az autókat”, fejezi be zseniális okfejtését Franchell.

Az ember – naivan – azt gondolná, a másságimádók, a céltalan ultraliberalizmus képviselői talán akkor észbe kapnak, amikor a saját bőrükön – a saját földjükön – tapasztalják meg azt, amire a magunkfajta “idegengyűlölők” már oly’ régóta figyelmeztetjük őket. Persze az azt is jelentené, hogy be kéne látniuk, tévedtek. Az meg nem az ultraliberálisok kedvenc elfoglaltsága.
Ahogy Clintonné választási vereségéről az oroszok tehettek, úgy most a stockholmi merényletről az autók. 
Csak soha, soha nem azok, akik valóban okozták.

-SVÁ-