Fotó: ShutterStock/Gints Ivuskans
Mark Rutte
Hirdetés

A hírportál beszámolója szerint, amíg szeptember végén a VVD szavazóinak körében 92 százalékos volt Mark Rutte támogatottsága, ez az arány mostanra 81 százalékra csökkent. A pártot választó szavazók csak mintegy 34 százaléka nyilatkozott úgy, hogy „nagyon nagy” bizalommal van a miniszterelnök iránt. A szeptemberi felmérésben ez az arány még 56 százalékos volt.

A kutatásból kiderült az is, hogy a negyedik Rutte-kormány külügyminisztere, a szintén kormányzó Keresztény Tömörülés (CDA) vezetője, Wopke Hoekstra támogatottsága 62 százalékról 55 százalékra esett vissza. Sigrid Kaag pénzügyminiszter, a 66-os Demokraták (D66) balliberális párt képviselőjének népszerűsége azonban 69 százalékról 78 százalékra nőtt választói körében. Szintén emelkedett, négy százalékkal 95 százalékra szökött Geert Wilders, az ellenzéki Szabadságpárt vezetője támogatottsága, míg Thierry Baudet, az euroszkeptikus Fórum a Demokráciáért vezetője 10 százalékot veszített népszerűségéből a legutóbbi felmérés óta.

A negyedik Rutte-kormány január 10-én lépett hivatalba a rekordhosszúságúra nyúlt, 2021 márciusa óta tartó kormányalakítási tárgyalások után. A koalíciós kormányt négy párt alkotja: a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért a 66-os Demokraták, a Kereszténydemokrata Tömörülés és a Keresztény Unió.

Korábban írtuk