Ankie Broekers-Knol igazságügyért és belbiztonságért felelős államtitkár úgy indokolta a döntést, hogy az ázsiai országban a kormányellenes tálibok előretörése miatt a helyzet túlságosan veszélyessé vált ahhoz, hogy kitoloncolásokat lehessen végrehajtani.

Hirdetés

A holland kormány annak ellenére határozott így, hogy a hét elején további öt EU-tagállammal együtt levélben még arra kérte az Európai Bizottságot, hogy ne akadályozza meg az illegális afgán migránsok visszaküldését. Az ügyvivő kormányt emiatt a jogvédő szervezetek mellett az ellenzéki és a koalíciós pártok is hevesen bírálták, továbbá az európai uniós tagállamok afganisztáni nagykövetei is a kitoloncolások felfüggesztést javasolták a rendkívüli mértékben romló biztonsági helyzet miatt.

A Vluchtelingwerk Nederland holland menekültügyi szervezet szerint az országban egy 100 fős csoport szerepelt a kitoloncolandó afgánok listáján. A szervezet a honlapján szerdán közzétett felhívásában azt írta, hogy „nevetséges ötlet menekülteket visszaküldeni egy háborúban álló országba”, továbbá „érzéketlen érvelésnek” tartja azt, hogy a kitoloncolások leállítása „rossz jelzést küld”, és még több afgánt ösztönözne bevándorlásra.

„Azzal, hogy a kormány vissza akarja küldeni a menekülteket egy háborúban álló országba, ismét átlépett egy határt. Amíg Hollandia és Európa biztonságos menedéket nyújt a valós veszélyben lévők számára, addig a védelem felajánlása nem ‘rossz jel’, hanem olyasmi, amire büszkék lehetünk” – írta a szervezet.

Korábban írtuk

A szélsőséges tálibok májusban indítottak átfogó offenzívát a kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. Nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. Az elmúlt napokban számos várost elfoglaltak, és a 34 tartományi székhelyből kilencet az ellenőrzésük alatt tartanak. Ezek közül hét az ország északi részén található, amely eddig kitartó ellenállást tanúsított a tálibokkal szemben. Az amerikai hadsereg szerint az afgán főváros, Kabul 30 napon belül eleshet.