A holland cég hétfői közleménye szerint ezt jelezték a Gazpromnak, amely válaszul közölte: május 31-től megszünteti a szállítást.

Hirdetés

A GasTerra szerint a Gazprom követelése „sértheti az EU által bevezetett szankciókat, és túl sok pénzügyi és működési kockázatot rejt magában”. Különösen nagy kockázatot jelent a groningeni cég számára az egyoldalúan bevezetett, az orosz törvények által előírt moszkvai számlák nyitása és azok ellenőrzése az orosz rezsim részéről – áll a közleményben.

A szállítások leállítása azt jelenti, hogy május 31-től október 1-jéig, azaz az érvényes szerződés lejártáig a GasTerra mintegy 2 milliárd köbméter orosz fölgáztól esik el. A holland cég ugyanakkor biztos abban, hogy ezt a mennyiséget más beszállítóktól könnyedén beszerezheti.

Dánia sem fizet rubelben az orosz gázért

„Fennáll annak a veszélye, hogy a Gazprom Export leállítja az Orsted gázellátását” – áll a dán cég közleményében. A gáz árának fizetési határideje május 31. Az Orsted jelezte, hogy továbbra is euróban kíván fizetni a szállításokért, vagy megtagadja a Gazprom Exporttal való együttműködést.

Korábban írtuk

A cég azt is közölte, hogy felkészült arra az esetre, ha a Gazprom Export leállítja a gázszállítást. Megjegyezték, hogy Oroszország és Dánia között nincs közvetlen vezeték, az ország közvetítőkön keresztül vásárolhat majd orosz gázt az európai piacon.

Dánia esetében kis mennyiségű orosz gázról van szó. Az Oroszországból az EU-ba irányuló teljes gázexportból Dánia részesedése mintegy 1,3 százalék, az ország tavaly 1,965 milliárd köbméter földgázt vásárolt a Gazpromtól.

Az Orsted képviselői már április végén nyilvánvalóvá tették, hogy nem kívánnak rubelben fizetni az orosz földgázért, és jelezték, hogy erről nem is nyitnak vitát a Gazprom Exporttal.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által jóváhagyott, április 1-jén életbe lépett új szabályok arra kötelezik a „barátságtalan országokat”, hogy külön számlát nyissanak a Gazprombankban, amelyre devizában kell átutalniuk a gáz árát. Ezután a bank maga értékesíti a valutát a moszkvai tőzsdén, és csak ezt követően tekintik a fizetést teljesítettnek.