A sajtó azt is közölte, hogy a befogadásról a négy koalíciós kormánypárt döntött. A kormány azonban bejelentette azt is, hogy a 100 leszboszi menedékkérőt és családtagjaikat beszámítják abba évi 500 emberbe, akiket Hollandia az ENSZ menekültprogramjai révén fogad be.

Hirdetés

A holland baloldali ellenzék a héten felszólította a kormányt, hogy legalább 500 gyermeket fogadjon be a lángok martalékává vált táborból.

Jesse Klavert, a baloldali zöldek (Groenlinks) vezetője Twitter-üzenetében azzal vádolta a kormányt, hogy „kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek csoportjaival kufárkodik”, és más ellenzéki képviselők is „szégyenteljes trükközésnek” minősítették a kormány döntését.

Geert Wilders, a jobboldali Szabadáságpárt (PVV) vezetője viszont felháborodását fejezte ki a közösségi hálón, miszerint Hollandia „behódolt” és „azzal jutalmazza a tábort felgyújtókat, hogy befogadja őket”.

Korábban írtuk

Sajtóhírek szerint a holland kormány le akarja rövidíteni a menekültügyi eljárást, szigorúbban akarja büntetni az embercsempészetet, valamint betiltaná a „bűnelkövető migránsok” állandó tartózkodási engedélyét az országban.