Tavaly összesen 1052 robbantásos merényletet hajtottak végre Hollandiában, de ezek többségét az év második felében – tette hozzá.

Hirdetés

A jelentésből kiderül, hogy a hatóságok és a holland települések polgármesterei fokozott segítséget kértek a növekvő bűnözés elleni küzdelemhez, és egyebek mellett a támadásokhoz gyakran használt Kobra tűzijátéktelepek európai uniós szintű betiltását szorgalmazták.

A rendőrség külön aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az otthonok válnak egyre jobban a támadások célpontjává. Az esetek 75 százalékában az elkövetők robbanószert hagynak valakinek a bejáratánál vagy ablakánál. „A legtöbb támadás egyértelmű kapcsolatban áll a szervezett bűnözéssel, de vannak olyan esetek is, amikor az ilyenfajta agresszív fellépések kapcsolati konfliktusból származnak” – áll a rendőrség jelentésében.

Továbbra is Rotterdamban és Amszterdamban történik a legtöbb támadás, de egyre többet követnek el kisebb városokban is – nyilatkozott Jos van der Stap, a rendőrség robbantásszakértője az RTL Nieuwsnak.

Korábban írtuk

Az utóbbi két és fél évben a hatóságok 500 embert tartóztattak le robbantásos támadás miatt, a gyanúsítottak nagy része alacsony iskolai végzettséggel és szegényes anyagi háttérrel rendelkező fiatal.

„Gyakran fiatalok helyezik el a robbanóanyagokat, kiszolgáltatott gyerekek, akik hajlandóak súlyos bűncselekményeket elkövetni és nagy kockázatot vállalni szinte semmiért. Az átlagéletkor 23 év, ami más bűncselekményekhez képest alacsony. A gyanúsítottak között vannak 13 vagy 14 éves fiúk is, ami nagyon aggasztó. A gyanúsítottak túlnyomó többsége már több bűncselekményt is elkövetett. Biztosítanunk kell, hogy többé ne adják el magukat mások piszkos munkájának elvégzéséhez. A megelőzés kulcsfontosságú”

– mutatott rá a robbantásszakértő.

A támadások mögött álló megbízókat a rendőrség nehezen tudja kézre keríteni, mert általában úgynevezett „bűnügyi brókereknek”, azaz fizetett bűnözői munkák közvetítőinek adják a megbízást, akik csevegőcsoportokban, például a Snapchaten vagy a Telegrammon teszik közzé a felhívást.

A rendőrség azt szeretné, ha ezek az internetes vállalatok többet tennének a platformjaikon folytatott illegális tevékenységek megakadályozásáért. „Jelenleg ezek a digitális platformok nélkülözhetetlenek a megbízások kiadása és a potenciális elkövetők toborzása szempontjából” – áll a rendőrségi jelentésebn.

Femke Halsema, Amszterdam polgármestere aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a robbantások számának növekedése túl sokat követel a rendőrség kapacitásaiból, és kevesebb marad más súlyosabb esetekre. Ahmed Aboutaleb rotterdami polgármester pedig úgy vélte,, hogy városa „beleroppan” ezekbe az erőszakos bűncselekményekbe. „A rendőrség itt-ott letartóztat néhány gyanúsítottat, de a támadások száma nem csökken. Az sem bizonyul hatékonynak, ha még nagyobb hatósági kapacitást vetünk be, a probléma megoldását szélesebb körben kell megvizsgálni” – nyilatkozott Aboutaleb az RTL Nieuwsnak.