„Szigorúbb szabályozásokra van szükség a járvány megállításához. Hollandia öt hétre bezár” – fogalmazott Rutte.

Hirdetés

Tájékoztatása szerint az éjféltől életbe lépő szabályozás szerint a mozik, a színházak, az uszodák és hajvágószalonok is bezárnak, illetve a nem alapvető árukat kínáló üzletek. Nyitásra leghamarabb január 19-én lehet számítani. Az iskolák és az óvodák szintén bezárják kapuikat, a tanítás és a kisebbek foglalkozásai leghamarabb január 18-án kezdődhetnek meg. Kerülni kell a csoportosulást, a közeli családtagokon kívül mindenki legfeljebb két emberrel találkozhat, karácsony este hárommal.

Nyitva csak az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak és bankok maradhatnak. A miniszterelnök kiemelte, a kormány azt kéri a lakosságtól, lehetőleg mindenki maradjon otthon, senki se tegyen szükségtelen kirándulást, és ne utazzon külföldre sem.

A bárok és éttermek október közepe óta tartanak zárva Hollandiában. A részleges lezárás kezdetben lassította a magas fertőzési arányt, az utóbbi napokban azonban ismét egyre több új fertőzöttet azonosítottak az országban.

Korábban írtuk

A holland közegészségügyi intézet hétfői tájékoztatása szerint a napi új esetek átlagos száma az elmúlt két hétben jelentősen megemelkedett. Amíg korábban száz lakosra naponta átlagosan 29,22 új fertőzött jutott, addig hétfőn ez a mutató 47,47-re emelkedett. Az új fertőzöttek napi száma két hét alatt 34-ről 43-ra szökött. A járvány következtében hétfőn újabb 1229 ember szorult kórházi ellátásra. A betegek közül jelenleg 179 esetben kell intenzív ellátást biztosítani.

A járvány következtében hétfőn 338-an hunytak el, ez a mutató valamelyest csökkent. Hollandiában a járvány megjelenése óra 10 168 ember vesztette életét a vírus szövődményeiben. A járvány kezdete óta 632 031 megerősített fertőzéses esetet jegyeztek fel az országban.