Holtan találták Burkina Fasóban a héten korábban elrabolt kanadai állampolgárt – erősítette meg a hírt újságíróknak Jean-Paul Badoum, az afrikai ország belügyminisztériumának szóvivője csütörtökön.

Fotó: LinkedIn

Fotó: LinkedIn

A kanadai CTV News műsorszolgáltató szerint Kirk Woodmant kedd este rabolták el fegyveresek az ország északkeleti, Nigerrel határos részén található, kanadai tulajdonú bánya területéről, Oudalan megyében. A helyi hatóságok szerint a térségben szélsőséges csoportok tevékenykednek.

Chrsytia Freeland kanadai külügyminiszter mélységes sajnálatát fejzete ki a hír hallatán, közleményben pedig hozzátette, Kanada együttműködik a burkina fasói kormánnyal és nemzetközi partnereivel az elkövetők megtalálása és felelősségre vonása érdekében. A politikus részvétét nyilvánította az áldozat családjának is. 

December közepén két másik külföldi, egy kanadai és egy olasz állampolgár is eltűnt az afrikai országban, akikről azóta nem tudnak semmit, hatóságok szerint emberrablás történt.

Az elmúlt hónapokban Burkina Fasóban is növekedett az iszlamista hátterű támadások száma, mivel a dzsihadisták arra törekszenek, hogy növeljék befolyásukat a száheli térségben. December 31-én a nyugat-afrikai ország kormánya szükségállapotot rendelt el az ország több, északon fekvő, Malival szomszédos tartományában.

Burkina Faso a világ egyik legszegényebb országa. A kevés természeti erőforrással rendelkező, tengertől elzárt országnak gyenge ipari bázisa van. A lakosság 90 százaléka önellátó mezőgazdasági termelésre rendezkedett be, amely érzékenyen reagál az időről időre bekövetkező aszály pusztításaira.