Dunja Mijatovic, pénteken kiadott közleményében hangsúlyozta: a háború elől menekülő szexuális kisebbségekhez tartozók sajátos veszélyekkel néznek szembe, ezért az európai államoknak különös figyelmet kell fordítaniuk a védelmükre.

Hirdetés

„Európában még mindig nagyon messze vagyunk a szexuális kisebbségekhez tartozók teljes elfogadásától, akik továbbra is hátrányos megkülönböztetéssel, megbélyegzéssel, sőt erőszakkal szembesülnek. A fegyveres konfliktusok súlyosbítják sebezhetőségüket, és további visszaéléseknek teszik ki őket” – fogalmazott.

Az Európa Tanács szexuális irányultságon vagy nemi identitáson alapuló megkülönböztetés elleni küzdelemről szóló ajánlásával összhangban az emberi jogi biztos arra szólította fel az európai államokat, hogy tanúsítsanak szolidaritást a területükön menedéket kereső valamennyi emberrel, ideértve az LMBTI-személyeket is. Biztosítsanak számukra védelmet és gondoskodjanak különleges igényeik kielégítéséről – írta.

Mijatovic közölte: a civil szervezetek szerint az Ukrajnában élő, valamint az országban zajló, Oroszország indította fegyveres konfliktus elől menekülő és menedékjogot kérő szexuális kisebbségekhez tartozók előtt álló kihívások közé tartozik a nemi identitásuknak megfelelő személyazonosító okmányok hiánya. Ez – véleménye szerint – a homofóbia és a transzfóbia kockázatát hordozza magában a nemzetközi ellenőrzőpontok személyzete részéről, illetve a zaklatás kockázatát a tömeges elhelyezést biztosító szállásadó központokban. A megfelelő okiratok hiánya továbbá a transznemű és interszexuális személyek esetében nehézségeket okozhat a hormon- és egyéb orvosi kezelés során, valamint a diszkrimináció veszélyének lehetnek kitéve az azonos nemű párok és családok biztonságos menedékhez és hosszú távú lakhatáshoz való hozzáférés biztosítása során – figyelmeztetett az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Korábban írtuk