A horvát kormányzó Szociáldemokrata Párt (SDP) elvesztette, az ellenzéki jobbközép HDZ pedig nem nyerte meg a választásokat. A voksolás valódi nyertese a Híd Függetlenek Listája (MOST), amely a harmadik legerősebb párttá nőtte ki magát az elmúlt néhány hónapban – írták a horvát lapok hétfőn az előző napi parlamenti választások véglegeshez közeli eredményeit értékelve.

A patthelyzet miatt elindul a vadászat a parlamenti többségért: sem Zoran Milanovic leköszönő kormányfő, sem Tomislav Karamarko, a legnagyobb ellenzéki párt elnöke nem tud kormány alakítani a Híd nélkül – írta a Jutarnji List című horvát napilap.

A választási eredmények 99,5 százalékos feldolgozottsága szerint a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezette jobboldali szövetség és a Szociáldemokrata Párt (SDP) irányította koalíció egyaránt 56 mandátumot szerzett a 151 tagú törvényhozásban. A harmadik legtöbb mandátum a Hídnak jutott: ők 19 képviselői helyre számíthatnak.

A Jutarnji List rovatvezetője szerint a HDZ és az SDP is hatalmas pofont kapott a választásokon. A cikk írója úgy véli: a Híd nemcsak a választások meglepetése, hanem valódi nyertese is. „Az, hogy sem az SDP, sem a HDZ nem tud kormányt alakítani a Híd nélkül, jó Horvátország számára, mert a Híd az egyetlen párt, amely valóban reformok bevezetését helyzete kilátásba” – húzta alá.

A szerző figyelmeztetett, hogy a HDZ és az SDP is megpróbálja majd „megvásárolni” a Híd képviselőit, de szerinte ez „kemény dió” lesz.

A Vecernji List című napilap felvázolta azokat a lehetőségeket, amelyeket a patthelyzet okozhat, amennyiben a Híd mindkét vezető pártot visszautasítja. Három lehetséges forgatókönyvvel számolnak: kisebbségi kormány alakulhat Horvátországban, amelyet vagy a HDZ vagy az SDP vezet, úgynevezett szakértői kormány jöhet létre szociáldemokrata-konzervatív nagykoalícióval, vagy megismétlik a választásokat 2016 januárjában.

A lap egyik publicistája szerint a rendszerkritikus Híd, amely korábban kijelentette, hogy egyik vezető párttal sem kíván koalícióra lépni, talán mégis könnyebben dűlőre jut a szociáldemokratákkal, mint a jobbközép ellenzékkel. Az újságíró arra is utalt, hogy a Híd a HDZ-től vett el szavazatokat, nem az SDP-től, ezenkívül szerinte Milanovic, az SDP elnöke, leköszönő miniszterelnök sokkal többet hajlandó felajánlani Bozo Petrovnak, a Híd elnökének, mint Tomislav Karamarko HDZ-elnök.

A cikk szerzője felteszi a kérdést: hajlandó-e Milanovic arra, hogy átadja miniszterelnöki helyét a fiatal politikusnak, ha az ezt kéri? „Vajon Milanovic félre tudja-e tenni egóját, és elfogadja, hogy ebben a tisztségben a következő négy évben a gyűlölt Tomislav Karamarkót kell néznie?” – kérdezte. 

Más lehetőség kormányalakításra a jelenlegi helyzetben nem kínálkozik, minthogy a kisebb pártok mandátumai nem elegendők ahhoz, hogy bármelyik nagy párt megszerezze a szükséges 76 mandátumot a kormányalakításhoz.

MTI