Horvátországon keresztül vezető új útvonalat javasló térképeket osztanak a migránsoknak Macedóniában – közölte az N1 horvát hírcsatorna kedden.Az Avoid Hungary – Migration news (Kerüljétek el Magyarországot – Migrációs hírek) elnevezésű Facebook-csoport térképeket készített alternatív útvonalakkal, amelyeket szórólap formájában is osztanak az illegális bevándorlóknak a görög-macedón határ macedón oldalán. 
    
A térkép szerint az új útvonal a Vukovártól délre fekvő Tovarnikon keresztül vezet egyenesen Zágrábba, majd Szlovénián keresztül Ausztriába. Tovarnik Újvidéktől 70 kilométerre, a horvátországi Vinkovcitól pedig 30 kilométerre fekszik. Vinkovciból már menetrend szerint közlekednek a vonatok a horvát fővárosba, és az autópálya is nagyon közel van. 
    
Az önkéntesek, akik a szórólapokat osztogatják, azért terelik új útvonalra a migránsokat, nehogy „fennakadjanak” a magyar határon, amelyet elmondásuk szerint felfegyverzett rendőrök, valamint helikopterek vigyáznak, és már elkezdték letartóztatni az illegális határsértőket.
    
A horvát határrendészeti igazgatóság hétfőn bejelentette, hogy nem tartanak a menekülthullámtól, miután Magyarország szigorúbb intézkedéseket vezet be határán. Kedden, a horvát közszolgálati rádió reggeli műsorában a határrendészet ugyanazon illetékese már úgy nyilatkozott, nagy a valószínűsége, hogy a migránsáradat mégis Horvátország felé veszi az irányt.

MTI