Az intézet ajánlása szerint az erősítő oltásokat első körben a 65 évnél idősebb és immunhiányos emberek kaphatják meg. Köztük az idősotthonok lakói, a mozgásképtelenek és mozgáskorlátozottak, valamint az intézményekben róluk gondoskodó alkalmazottak. Továbbá azok az egészségügyi dolgozók 65 éves kor felett, akik közvetlenül betegekkel foglalkoznak.

Hirdetés

Orvosi konzultációt követően ajánlott a harmadik oltás azon 18. életévüket betöltött állampolgároknál is, akik rendkívül érzékeny vagy immunhiányos emberekkel élnek egy háztartásban, illetve maguk is olyan krónikus betegségben szenvednek, amely növeli a COVID-19 betegség súlyosabb formáinak kockázatát.

Az országban egyelőre csak a Pfizer/BioNTech vakcinájával oltanak, és a második oltás felvételétől el kell telnie legalább hat hónapnak. Azoknak a gyengébb immunrendszerrel rendelkezőknek az esetében, akiket korábban az AstraZeneca vakcinájával oltottak be, harmadik oltásként az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) javaslatára a Pfizer és Moderna oltóanyagát alkalmazzák.

Az elmúlt 24 órában 1007 új koronavírus-fertőzést azonosítottak az országban; a vírus okozta Covid-19 betegségben 24-en haltak meg. Kórházban 870 beteget ápolnak, közülük 140-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 855 439-en kaptak védőoltást – a jogosultak 45,7, a felnőtt lakosság 54,8 százaléka -, közülük 1 737 752-an már a második adagot is felvették.

Korábban írtuk

A szomszédos Szlovéniában keddre 1005 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a Covid-19 betegség szövődményei miatt egy beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 428-an vannak kórházban, 116-an intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 135 716-an kaptak védőoltást, közülük 1 047 123-an már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 54, illetve 50 százaléka.

Janez Poklukar egészségügyi miniszter közölte: nyár óta Szlovéniában is elérhető a Regeneron gyógyszergyártó cég Regen-Cov nevű készítménye, amely csökkenti a COVID-19 betegség miatti kórházba kerülés esélyét, és az elhalálozások számának magas kockázatát.

Kiemelte: a ljubljanai Egyetemi Orvosi Központ (UKC) keretében működő Fertőző Betegségek Klinikája szeptember 30-án frissítette a gyógyszer alkalmazására vonatkozó ajánlásokat, amelyeket minden kórháznak elküldött, mert annak használata megfelelő felügyeletet igényel.

A gyógyszert elsősorban immunhiányos, valamint olyan embereknek szánják, akiknél fennáll a betegség súlyosabb lefolyásának kockázata. Többek között a 65 év feletti, túlsúlyos, krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD), cukorbetegségben vagy szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők esetében alkalmazzák – fogalmazott a szaktárca vezetője.