Úgy vélte: ez még egy ok arra, hogy minél többen beoltassák magukat.

Hirdetés

„Kulcsfontosságú, hogy az állampolgárok mielőbb felvegyék a harmadik oltást is, hogy teljes mértékben védettek legyenek a jelenleg fertőző és az új vírusvariánsokkal szemben” – húzta alá a tárcavezető, hozzátéve, hogy a harmadik oltásokra leginkább azokban a közösségekben van szükség, ahol nagyobb a fertőzöttségi arány.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 6987 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, s a vírus okozta Covid-19 betegségben 66-an haltak meg. Kórházban 2008 beteget ápolnak, közülük 257-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 990 925-en kaptak védőoltást, közülük 1 837 846-an már a második adagot is felvették.

Csütörtökre rekordot döntött az egy nap alatt beoltottak száma. Több mint 27 ezren vették fel a védőoltást, ebből 16 ezren valamelyik vakcina első adagját.

Korábban írtuk

A horvát lapok szerint a növekvő oltakozási hajlandóság egyik oka, hogy drasztikusan emelkedtek az esetszámok, és magas a halálozási arány. A másik ok, hogy a nemzeti válságstáb hétfőtől újabb szigorításokat vezet be. Kiterjesztik a Covid-igazolványok használatát minden állami és önkormányzati hivatalra, valamint az állami vagy önkormányzati fenntartású intézményekre és kereskedelmi vállalatokra, köztük az oktatási intézményekre is.

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 3568 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében tíz beteg halt meg. Kórházban 920 beteget ápolnak, közülük 212-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 201 600-an kaptak védőoltást, közülük 1 127 773-an már a második adagot is felvették. Ez a beoltható lakosság 57, a felnőttek 54 százaléka.

A szlovén kormány csütörtöki ülésén szigorított a beutazás feltételein: ezentúl a gyerekek – az eddigi 15 helyett – legfeljebb 12 éves korhatárig léphetik át az országhatárt karanténkötelezettség nélkül, amennyiben nem rendelkeznek védettségi igazolással vagy negatív vírusteszttel. Továbbá azok a diákok, akik nem tartják be a járványügyi szabályokat – nem végeztetnek vírustesztet, és nem hajlandóak maszkot viselni -, nem léphetnek be az iskolák területére, és számukra online oktatást rendelnek el.