Fotó: ShutterStock/plavevski
Hirdetés

„Az államok között elkerülhetetlenül fellépő különbségeket és problémákat a kölcsönös tiszteleten és egyenjogúságon alapuló párbeszéddel és együttműködéssel kell megoldani” – emelte ki a kínai elnök.

„Párbeszédre és a felek bevonására kell törekedni a konfrontáció és a kiközösítés helyett” – tette hozzá Hszi Csin-ping.

Felszólalásában a kínai elnök hangsúlyozta országa békés szándékait a nemzetközi kapcsolatokban. Kijelentette, hogy Kína sosem támadna meg, vagy félemlítene meg más országokat, s nem tör egyeduralomra sem.

Bejelentette, hogy Kína kétmilliárd adag, koronavírus elleni oltóanyagot tervez felkínálni az idei év végéig a világnak.

Korábban írtuk

„Kína minden erőfeszítést megtesz, hogy az év végéig mintegy kétmilliárd dózis, Covid-19 elleni vakcinát átadhasson a világnak” – mondta Hszi Csin-ping.

„Az oltások hatalmas fegyvert jelentenek a Covid-19 elleni harcban. Ismételten hangsúlyoztam annak szükségét, hogy a védőoltásokat globális közjónak kell nyilvánítani, és elérhetővé, illetve megfizethetővé kell tenni őket a fejlődő országok számára is” – húzta alá Hszi Csin-ping a vakcinák méltányos globális elosztásáért emelve szót.

A klímavédelemről szólva a kínai elnök több erőfeszítést sürgetett a károsanyag-kibocsátás szintjének mérséklésében. „Kína fokozni fogja a fejlődő államoknak nyújtott támogatását a környezetbarát, alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások kifejlesztésében és nem fog újabb szénerőműveket építeni külföldön” – ismertette nyilatkozatában Hszi Csin-ping.

Kína exporthatalomként szénerőművek százait építette fel eddig más államokban. Mindemellett a kínai vezető megerősítette azon ígéretét, hogy a több mint egymilliárd lakosú országát 2060-ig klímasemlegessé teszi.