A politikai megoldás Európa legfőbb érdeke, és az összes eurázsiai ország közös érdeke – idézte a kínai államfőt a kínai központi televízió a tanácskozás után. Hszi óva intett attól, hogy az ukrajnai konfliktus kiszélesedjen és más területekre is átterjedjen. Hangoztatta, hogy mihamarabb béketárgyalásokra van szükség, és hozzátette, hogy Kína „a maga módján továbbra is konstruktív szerepet akar betölteni” ennek érdekében.

Hirdetés

Az Európai Unió és Kína közötti kapcsolatokat az utóbbi időben az is feszültebbé tette, hogy Kína vonakodik elítélni az Ukrajna elleni orosz agressziót és ellenzi az Oroszországra kivetett nyugati szankciókat.

A csütörtöki tárgyaláson egy uniós szóvivő tájékoztatása szerint Charles Michel arról beszélt, az EU számít arra, hogy Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként befolyást tud gyakorolni Oroszországra, és „segíthet abban, hogy véget vessenek Ukrajna brutális orosz megszállásának és lerombolásának”.

A koronavírus terjedésének megfékezését célzó szigorú kínai korlátozások miatt Charles Michel csak egy napot tölt Pekingben, és a vizit során elszigetelve, egy lezárt körzeten belül mozog. A pandémia 2020-as kezdete óta uniós vezető nem látogatott Kínába. Charles Michel megbeszéléseinek középpontjában a jelenlegi feszült geopolitikai helyzet, az ukrajnai háború és az EU és Kína közötti kapcsolatok jövője állt, valamint napirendre került a klímaváltozás elleni küzdelem, a kereskedelem terén kialakult feszültségek és a gazdasági kapcsolatok helyzete.

Korábban írtuk

Hszi Csin-ping biztosított afelől, hogy Kína stratégiai távlatokból és hosszú távon akarja tovább fejleszteni a kapcsolatait az unióval, és kész megerősíteni a kommunikációt és az egyeztetést az EU-val. Konkrét ügyek említése nélkül ismét kiemelte, Peking fontosnak tartja, hogy „ne avatkozzanak be egymás belügyeibe”.

Charles Michel a maga részéről kiemelte, hogy az unió elő fogja mozdítani a párbeszédet és az együttműködést Kínával annak érdekében, hogy megfelelően tudják kezelni a nézeteltéréseket – adta hírül a kínai televízió.

Uniós tisztségviselők korábban jelezték, az egynapos látogatás célja, hogy az EU egyensúlyba tudja hozni a Kínába irányuló exportja növelésére vonatkozó igényét azzal az elképzeléssel, hogy határozottan lépjen fel Pekinggel szemben a demokrácia és az alapvető szabadságjogok védelmében. Az unió álláspontja szerint Brüsszel egyszerre tekint Pekingre „partnerként, versenytársként, valamint riválisként”, és párbeszédre és együttműködésre törekszik Kínával, amelynek kiemelt szerepe van a globális és regionális kihívások kezelésében.