Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

A hágai bíróság huszonhat év és nyolc hónap szabadságvesztéssel sújtotta a most 20 éves vádlottat, ugyanis úgy ítélte, hogy valódi kockázata van a bűnismétlésnek, így a kiszabható legsúlyosabb büntetési tétel alkalmazására van szükség a társadalom megóvása érdekében.

Emellett összesen több mint 2,6 millió euró kártérítést is kiszabott a törvényszék.

A Javed S. néven azonosított, menekültként Németországban élő férfi 2018. augusztus 31-én Hollandiába utazott, és a vonatról Amszterdam főpályaudvarán leszállva, egy információs pultnál rátámadt az ott várakozókra. Az áldozatok egyike maradandó sérüléseket szenvedett.

Helyi sajtóhírek szerint Javed S. a tárgyaláson elmondta, hogy a holland Szabadságpárt (PVV) által meghirdetett, majd később lemondott Mohamed-karikatúraverseny miatt akart bosszút állni.

Az egyik áldozat felesége a tárgyaláson „elveszett fiúnak” nevezte az elkövetőt, és reményét fejezte ki, hogy sikerül jobb emberré válnia.

„Nem képviseled a menekülteket. Mi is menekültek voltunk egykor, s lehetőséget kaptunk egy fantasztikus országban” – mondta a nő, aki férjével együtt Eritreából érkezett az Egyesült Államokba.