Ideiglenes tárcavezetőket jelölt Viorica Dancila román miniszterelnök hétfőn a regionális fejlesztési, illetve a közlekedési minisztérium élére, miután Klaus Iohannis államfő múlt héten elfogadta az eddigi tisztségviselők lemondását, de bejelentette, hogy elutasítja a kormányfő miniszterjelöltjeit.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A kormányfő Eugen Teodorovici pénzügyminisztert javasolta ideiglenes regionális fejlesztési miniszternek és miniszterelnök-helyettesnek, illetve Rovana Plumb európai alapokért felelős minisztert a közlekedési tárca ideiglenes vezetőjévé.

Romániában több mint két hónapja tart a kormányátalakítás körüli csatározás a jobboldali elnök és szociálliberális kormány között. A PSD nyolc poszton akart váltást, de a kormányt rendszeresen bíráló Iohannis csak hat miniszterjelöltet iktatott be, kettőt elutasított. Dancila az alkotmánybíróság elé vitte az ügyet, amely megállapította, hogy Iohannis alkotmányos konfliktust idézett elő a kormányátalakítás hátráltatásával, és azt is előírta számára, hogy „haladéktalanul” adja ki az elnöki rendeletet a lemondott miniszterek felmentéséről, illetve adjon indoklással ellátott választ a kormányfőnek az általa jelölt új tisztségviselőkkel kapcsolatban.

Az alkotmánybírósági döntés miatt elszenvedett presztízsveszteség után – a miniszteri lemondások tudomásul vételével és az új jelöltek elutasításával – Iohannisnak sikerült mégis olyan helyzetet kialakítania, amelyben bebizonyította, hogy a PSD nem diktálhat neki, és az elnök nem kerülhető meg a kormány átalakítása során. Miután a két minisztériumot nem lehetett beláthatatlan ideig vezető nélkül hagyni, Dancila kénytelen volt ideiglenes tárcavezetőket jelölni.

Románia így is hiányos kormánynévsorral készül az Európai Unió soros elnökségének hivatalos átvételére, amelyet csütörtökön és pénteken szerveznek meg Bukarestben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és az uniós biztosok jelenlétében.

A román alkotmány szerint egy megüresedett miniszteri posztot legfeljebb másfél hónapig tölthet be ideiglenesen egy másik kormánytag.