Fotó: MTI/EPA/Florian Wieser
Hirdetés

A sajtóból először csak annyit lehetett megtudni, hogy az alkancellár súlyos korrupciós botrányba keveredett. Pénteken este tette közzé a Heinz-Christian Strachét lejárató videót két német lap, a Süddeutsche Zeitung és a Der Spiegel. A videón az látható, amint egy ibizai nyaralóban egy társaság, tagjai közt Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke és Johann Gudenus, az FPÖ parlamenti frakciójának vezetője egy állítólagosan dúsgazdag orosz nővel (akinek kitakarták az arcát) iszogat és beszélget.

Az állítólagos orosz nő „Ausztriában szeretné a pénzét befektetni”, és meghatározó befolyást szerezni a Kronen Zeitung című lapban, amely a választási kampányban azután az FPÖ-t segítené. A magát orosz milliárdosnak kiadó nő jelzi, hogy ezért cserébe ellenszolgáltatást vár. A jól összevágott felvételen Strache állami megrendelésekkel hálálná meg a segítséget. Kifejti, hogy partnere vállalkozása olyan megbízásokat kapna, amelyeket korábban a Strabag építőipari óriáscég szerzett meg.

Haselsteinert nem akarom” – mondja a videón Strache, a Strabag vezérigazgatójára utalva. (Mint ismeretes, a Strabag másfél évtizede súlyos pártfinanszírozási botrányba keveredett, de emiatt egyetlen liberális politikus sem mondott le sem Ausztriában, sem Magyarországon, a pártfinanszírozási gyanúba keveredett SZDSZ-nél.)

A titokban bekamerázott nyaralóban elhangzottakból viszont semmi nem valósult meg, annál is kevésbé, mert eleve színjáték volt az egész, hogy az FPÖ elnökét a választási kampányban csőbe húzzák. A felvétel ugyanis 2017 nyarán – mint ismeretes, 2017. október 15-én Ausztriában országgyűlési választásokat tartottak –, a kampány kezdetén készült.

Miért jegelték a nyilvánvalóan titkos­szolgálati módszerekkel készített felvételt mostanáig? A válasz egyszerű. Azért nem robbantották ki 2017-ben a botrányt, mert történt valami, ami nem volt benne a pakliban. 2017. augusztus 14-én Izraelben letartóztatták Tal Silbersteint, Christian Kern szociáldemokrata kancellár-pártelnök kampánytanácsadóját, akinek nemtelen eszközökkel folytatott kampánya kisebb mértékben az Osztrák Szabadságpárt, de legfőképpen a Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt ellen irányult. Silberstein letartóztatása jól jött az ÖVP-nek, mert megingatta és meg­gyengítette a szociáldemokratákat. A választásokat Sebastian Kurz pártja (ÖVP) nyerte meg, akinek viszont ezek után nem volt más választása, mint az Osztrák Szabadságpárttal közös kormányzás.

Ami, mondjuk ki, nagyon sikeres volt, és stabilnak tűnt. De érződött már egy ideje a levegőben valami: „a szóbeszéd a külföldről irányított sötét kampányról, a titkosszolgálati eszközökkel vezérelt akciókról” – írta Strache az FPÖ honlapján a lemondását követő személyes magyarázatában. Most ebből idézünk:

„Már többször megkísérelték, hogy lejárassanak, például kreált, hamis drogpletykákkal, és próbáltak a szélsőjobboldali sarokba nyomni. Az elmúlt 13 évben sok rágalmat és gonoszságot megéltem. De amit itt két éve megrendeztek, annak merőben más dimenziói vannak. Ezúttal Silberstein-modorban előadott szenny- és dezinformációs kampányt indítottak, amely mind alávalóságban, mind bosszúvágyban felülmúlhatatlan. Különösen az ürügy, ahogy a két csalimadár Johann Gudenust megkörnyékezte. Röviddel az édesapja halála után, amikor érzelmileg le volt törve, azzal jöttek, hogy érdekli őket a család tulajdonát képező vadászterület. Az állítólag lett származású EU-állampolgár azt mesélte be, hogy a lányával együtt Bécsbe költözik, mert Ausztriában akar gyökeret ereszteni, és befektetni. Az volt a kívánsága, hogy megismerjen engem is. Ibizán találkoztunk, ahová elkísérte a nőt német ismerőse, aki meghívott a nyaralójába vacsorára. (…) Visszaéltek a képfelvételre alkalmas és lehallgatókészülékekkel, illegális módszerekkel és eszközökkel próbáltak minket, Gudenust és engem bűncselekmények ígéretére, olyan kijelentésekre rávenni, amelyek büntetőjogilag aggályosak, vagy egyes, a szövegkörnyezetből kivágott részletekkel akartak ártani nekünk. Pontosan emlékszem, hogy a beszélgetés során mindig kiálltam a jogállamiság és a törvények betartása mellett. Ezt többször világosan hangsúlyoztam. Nem voltak és nincsenek az esetemben illegális, jogszabályokba ütköző folyamatok vagy cselekmények. Ezért követelem a teljes videó kiadását, ami ezt bizonyítja, nem úgy, mint a kiragadott részletek.”

Részlet a videóból

Heinz-Chistian Strache nem tagadja, hogy sokat ivott.

„Igen, be voltam rúgva, és intim közegben, meggondolatlanul, szabadon polemizáltam mindenféléről. A kijelentéseim józanul nézve katasztrofálisak és kifejezetten kínosak. Nem tudok sorba állni, hogy mindenkitől bocsánatot kérjek, akiknek a hitelét rontottam, vagy akiket megsértettem, megbántottam, többek közt a jelenlegi szövetségi kancellárt is, akiről ellenőrizetlen pletykákat terjesztettem” – írja Strache. Azt is bejelenti, hogy büntető- és polgári jogi lépéseket tesz az őt lejárató illegális kép- és hangfelvételek miatt.

Nyilatkozata szerint azért mond le, mert nem akarja, hogy a személye körül kialakult helyzet veszélyeztesse az ÖVP–FPÖ-koalíciót és a közös kormányzást. Utódjául a párt élére Norbert Hofer technológiai és innovációs minisztert javasolja. Hofer 2016-ban különös körülmények között, 49,73 százalékot szerezve veszítette el a köztársági elnöki választást a zöldpárti Alexander Van der Bellennel szemben, aki mögé az egész balliberális tábor felsorakozott. Hofert múlt vasárnapi ülésén meg is választotta elnöknek a párt országos elnöksége, a döntést az FPÖ közleménye szerint az EP-választás után erősíthetik meg.

Azóta már tudjuk, hogy Sebastian Kurz kancellár ennek ellenére felbontja a kormánykoalíciót, és arra kéri a köztársasági elnököt, hogy minél előbb írja ki az előre hozott választásokat. Ami sok, az sok, mondta a kancellár, hozzátéve, hogy bár Strache lemondott, ő ezt kevésnek látja, nem akar így kormányozni tovább. Az FPÖ árt a kormány reformterveinek és az ország tekintélyének, tette hozzá.

Ezzel elárulta magát. A jobboldali koalíció ugyanis eddig két jobboldali párt erős, közel 58 százalékos szövetsége volt, aligha érintette Strache botránya, aki épp azért mondott le azonnal, hogy ne is veszélyeztesse. Nagyon úgy fest azonban, hogy az időzített videóbotrány csapda volt. Kurz erre a pillanatra várt, hogy felrúghassa a kényelmetlen jobboldali koalíciót, és az új választások után visszatérhessen a baloldallal létrehozandó nagykoalícióba. Kurz és az őt támogató Van der Bellen köztársasági elnök valószínűleg arra számít, hogy az FPÖ nem tér magához vasárnapig, ha pedig nem szerepel jól az EP-választásokon, talán az előre hozott országgyűlési választásokra sem szedi össze magát. Merkel mama fellélegezhet…

Érdekes szálról számol be az Index.hu: „Jan Böhmermann német komikus már áprilisban tudhatott a felvételről. A népszerű humorista akkor egy díjkiosztón élő videón jelentkezett be, amiben ironikusan arról beszélt, hogy néhány FPÖ-s barátjával épp bekokszolva és Red Bullt vedelve lóg egy orosz oligarcha ibizai villájában, ahol arról tárgyalnak, hogyan szerezhetnék meg a Kronen Zeitungot, de erről többet nem mondhat…” Nagyon úgy fest tehát, hogy a szóban forgó videófelvételt valakik most pokolgépként használták: akkor hozták nyilvánosságra, a kampány finisében, amikor a legtöbb kárt okozta, és a legkevesebb idő jut a károk helyrehozatalára.

Ám elsülhet a dolog fordítva is. Heinz-Christian Strache Ausztriában az egyik legnépszerűbb politikus, az ellene folytatott lejárató akció miatti felháborodás, valamint Kurz elhamarkodott bejelentése és az ebből következő migránsbarát nagykoalíciótól való félelem mozgósíthatja nem csupán a szabadságpárti, de a bizonytalan szavazókat is. Az európai parlamenti kampány Ausztriában soha nem látott mértékben eldurvult. Lesz-e újabb robbanás Európában? És hol? Lesz-e újabb áldozat?


Át kell állítani a váltót

A távozó alkancellárral a botrány kirobbanása előtt készült interjú teljes terjedelmében olvasható a Demokrata május 22-i számában. Ebben Strache beszél a migráció kontinensre és ezen belül Ausztriára gyakorolt hatásairól, az Európai Egyesült Államok tervéről, valamint a vasárnapi EP-választásról is.

Fotó: M.G.I.

– Egyrészt vannak olyan, elsősorban baloldali ideológiák, amelyeknek végső célja, hogy az egyes népeket, államokat és nemzeteket az összes sajátosságukkal együtt feloldják, majd nemzetek feletti képződményekkel helyettesítsék. Másrészt vannak a technokraták, akik minden kifejezett cél nélkül egyszerűen közönyösek a népekkel és nemzetekkel szemben. Ezeknek a technokratáknak mindegy, hogy Németországban a németek, Franciaországban a franciák, Magyarországon a magyarok döntenek-e a hazájukról, vagy mások, mindegy, hogy ők alkotják-e a többséget, vagy sem – mondja az interjúban.

– Az ő világnézetük egy állítólagos „tiszta célszerűség” talaján áll, amellyel arra jutottak, hogy az ősi nép nélkül is képes valamilyen népesség „az üzletet gazdaságilag lendületben tartani”. Márpedig ez illúzió, ahogy a tömeges bevándorlás sok gazdasági hátránya is egyértelműen mutatja.

A vasárnapi választások fontosságáról Heinz-Christian Strache így vélekedett:

–  A választóknak egész Európában megvan a lehetőségük arra, hogy május 26-án a Merkel–Macron–Juncker-kurzust és vele együtt a felelőtlen 2015-ös bevándorláspolitikát is leváltsák. Ennek a hibás meghívópolitikának, a Willkommenspolitiknek a tetőpontja óta eltelt már néhány év, de a következményeit az emberek, a bűnügyi statisztika és a szociális rendszerek még évtizedekig viselni kénytelenek. A küszöbönálló európai parlamenti választás a lehető legjobb alkalom arra, hogy a fiaskóért felelős politikusokat elküldjék. Ez a legvilágosabb üzenet: ha a választók leváltják őket és a kurzusukat.