Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Matovic, akinek pártja a nem hivatalos végeredmények szerint a voksok 25 százalékát szerezte meg, kijelentette, hogy mindkét céljukat sikerült elérni. Az egyik az volt, hogy megdöntsék a leköszönő kormánypárt, az Irány „maffiáját”, a másik pedig, hogy szavazatokat vegyenek el a radikális Kotleba – Mi Szlovákiánk Néppárttól (Kotleba – Ludová strana Nase Slovensko).

Matovic jelezte, hogy bár kevesebb partnerrel is kormányt tud alakítani, minden „demokratikus erőt” megszólít, mert alkotmányos (háromötödös) többséget akar a 150 fős pozsonyi parlamentben, mivel az igazságszolgáltatás „megtisztítására” készül. Kijelentette: mihamarabbi kormányalakítást akar, és mindent megtesz annak érdekében, hogy kabinetje stabil legyen és végigkormányozza a következő négy évet.

Peter Pellegrini, a távozó kormány miniszterelnöke, a választáson 18,29 százalékkal második helyet szerző, Robert Fico vezette párt, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) listavezetője az eredményre reagálva azt mondta: a pártban „felelősségteljes változásoknak” kell történniük, és ezért a párt következő közgyűlésén az egész vezetésnek fel kellene ajánlania távozását.

Boris Kollár, a 8,24 százalékkal harmadik helyezett jobbközép irányultságú párt, a Család Vagyunk (Sme rodina) elnöke azt mondta: partnereik mindig is számíthattak a velük kötött egyezségekre, de elsődlegesen a választóiknak tett ígéreteiket akarják betartani. „Ha Igor (Matovic) jó menyasszonynak gondol minket, akkor meg fog találni” – fogalmazott Kollár az esetleges kormányzati szerepvállalásukkal kapcsolatban.

A 8,1 százalékos támogatottsággal negyedik helyen befutó, önmagát nemzeti, keresztény és szociális értékek mentén meghatározó radikális párt, a Kotleba – Mi Szlovákiánk Néppárt (Kotleba – Ludová strana Nase Slovensko) elnöke, Marián Kotleba szűkszavúan reagált. Gratulált a győztes Igor Matovicnak, saját eredményükről pedig azt mondta, az „az ellenük folytatott hatalmas ellenkampány” tükrében jó eredmény, és minden parlamenti párttal hajlandóak tárgyalni.

A leadott voksok 6,96 százalékával az ötödik helyet szerezte meg a két új, parlamenten kívüli liberális párt – a Progresszív Szlovákia (Progresívné Slovensko) és az Együtt – Polgári Demokrácia (Spolu – obcianská demokracia) – koalíciója, de ezzel nem jutott be a parlamentbe, mert a törvények értelmében a pártszövetségek esetében 7 százalék a bejutási küszöb. Michal Truban, a Progresszív Szlovákia elnöke röviden csak annyit mondott, elgondolkoznak a hogyan továbbról, de tovább küzdenek az általuk megálmodott Szlovákiáért.

A főként a nagyobb városokban népszerű liberális tandem valós eredménye sokaknak meglepetés lehet, mivel a tavalyi európai parlamenti választást megnyerte, és néhány hónapja még mostani eredményük kétszeresére mérték őket, így a szlovák sajtó túlnyomó része is őket pozícionálta a kormányváltó erőnek.

Négy évvel ezelőtti eredményük felét megszerezve, a hatodik helyen, 6,22 százalékkal jutott be a parlamentbe Richard Sulík klasszikus liberális pártja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS). A SaS elnöke meglepetésnek nevezte az eredményüket, rámutatva, ennél jobbra számított. Ugyanakkor azonnal támogatásáról biztosította a győztes Igor Matovicot, akinek, mint mondta, „a parlamentben biztos támasza lesz az SaS.”

Ugyancsak bejutott a pozsonyi törvényhozásba az előző államfő, Andrej Kiska centrista liberális pártja, az Emberekért (Za ludí), amely a szavazatok 5,77 százalékát szerezte meg. A látványelemeiben a legerősebb kampányt folytató párt elnöke, akik a felmérések alapján nagyobb támogatottságra számíthatott, érdemben nem kommen