Soros György, aki személyesen 170 millió dollárt adományozott a 2022-es amerikai félidős választások során a demokrata jelölteknek és kampányuknak, az ezen felüli pénzügyi támogatásait az Open Society Policy Centeren (Nyílt Társadalom Politikai Központ, OSPC) keresztül osztotta szét, amely a milliárdos által finanszírozott Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítványok) hálózata alá tartozik – írja a CNBC amerikai híportál a szervezet 2021-es adóbevallásának másolatára hivatkozva.

Hirdetés

A Nyílt Társadalom Politikai Központ 2021-es költségvetését az alapítvány tisztviselői szerint a Nyílt Társadalom Alapítvány hálózatának egyetlen, 196 millió dolláros adományából finanszírozták.

Az OSPC-nek nem ez volt az első ilyen akciója, hiszen már 2020-ban is 138 millió dollárt osztott ki különböző érdekvédelmi csoportoknak. Az adóbevallásokból és a szervezet honlapjáról pedig az is kiderül, hogy Soros két gyermeke is az igazgatótanácsban ül.

A most napvilágra került adományokat is hozzászámolva világosan kiderül: 2020 januárja óta legalább félmilliárd dollárra emelkedett az az összeg, amellyel Soros György a különböző politikai kampányokhoz és célokhoz hozzájárult, és amely nagyrészt a Demokrata Párthoz igazodó politikai ügyekre ment.

Korábban írtuk

A CNBC emlékeztet, hogy Soros „nonprofit adományait” nem mindig közvetlenül fordítják politikai célokra: a pénzek néha az egyik nonprofit szervezetétől a másikhoz áramlanak, mielőtt a szavazókat közvetlenül elérő reklám-, szervezési és közösségimédia-kampányokra költenék őket.

Az Open Society Policy Center 2021-es adományai közül sok nem feltétlenül a félidős választások befolyásolását célozta meg az alapítvány honlapja szerint, ugyanakkor Tom Watson, a Nyílt Társadalom Alapítványok szerkesztőségi igazgatója a CNBC-nek küldött e-mailben elismerte: „biztosan vannak olyan OSPC-támogatások, amelyek a szavazók elnyomása elleni küzdelemmel, a választói regisztráció támogatásával és a polgári részvétel kiterjesztésével foglalkozó szervezeteknek mentek”.

Ezek mind alapvető demokrata elvek – jegyezte meg a CNBC-cikk szerzője, aki azt is felidézte, hogy Soros György Nyílt Társadalom Alapítványainak hálózata a világ minden tájára kiterjed.

Az alapítvány magát a világ legnagyobb, az igazságosságért harcoló magánfinanszírozójának, a demokratikus kormányzásért és az emberi jogokért dolgozó független csoportnak tartja, és több tucat irodája van az Egyesült Államokban, Európában, Ázsiában, Latin-Amerikában, Afrikában és a Közel-Keleten.

„Bár nem illegális, a Soros által finanszírozott nonprofit szervezetek, kutatási támogatások és jótékonysági szervezetek bonyolult hálózata elkendőzi az adományok eredeti eredetét” – olvasható a cikkben, amely azt az adatot is idézi a honlapról, miszerint Soros György a hálózaton keresztül az évek során több mint 32 milliárd dollárt adományozott, „évente több ezer támogatást nyújt a befogadó és élénk demokráciák építésére”, és több mint 120 országban valósít meg aktív projekteket.

„A gazdag magánszemélyek megpróbálják elrejteni befolyásukat a választásokon, többek között a politikailag aktív nonprofit szervezetek finanszírozásával. (…) Pedig a választóknak joguk van tudni, hogy kik próbálják befolyásolni a választásokat, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak, amikor kitöltik a szavazólapjukat” – nyilatkozta Aaron McKean, a pártoktól független Campaign Legal Center ügyvédje.

Soros személyes adományainak túlnyomó többsége a 2022-es ciklusban két úgynevezett politikai akcióbizottságnak jutott – ezek koordinálják a kampányra felajánlott adományok összegyűjtését –, a Democracy PAC-nek és Democracy PAC II-nek. Mindkét csoportot a milliárdos fia, Alexander Soros vezeti, aki a Nyílt Társadalom Intézet és a Nyílt Társadalom Politikai Központ igazgatótanácsában is helyet foglal. A Politico szerint ezek az akcióbizottságok a demokrata jelölteket és csoportokat volt hivatottak segíteni 2022-ben, és ez a dolguk a következő választási ciklusokban is.

A feljegyzések azt mutatják, hogy a Democracy PAC-ek, amelyek a törvény szerint korlátlan mennyiségű pénzt gyűjthetnek és költhetnek, a félidős választásokon több millió dollárt adományoztak a demokratákat aktívan segítő szervezeteknek.

A Nyílt Társadalom Politikai Központ emellett adományozott az America Votes-nak 16,9 millió dollárt – ez a szervezet a szavazati jogokkal foglalkozik, és a levélben történő szavazás oktatására összpontosít –, a Demand Justice nevű liberális igazságügyi érdekvédelmi csoportnak 4,5 millió dollárt, a latin-amerikai szavazók számának növelését célul tűző Equis Labsnek 6,48 millió dollárt, a Joe Biden elnökjelöltségét támogató Future Forward USA Actionnek pedig 5,5 millió dollárt.