Gyakran felmerülő kérdés, hogy a milliárdos tőzsdeguru a pénzpiaci tevékenysége mellett milyen célokra szánta dollár százmillióit az elmúlt évtizedekben. Ő ezt úgy hívja, filantróp tevékenység, egyúttal a Karl Popper által ihletett nyílt társadalom eszméjének terjesztése. Tény: bár eredetileg a kommunista rezsimek lebontását is segíteni kívánta, azóta sem hagyott fel a küldetésével, s a rendszerváltozás ideje, illetve a kommunista hatalom alól való felszabadulás időszaka óta Soros György egyre nagyobb befolyást szerzett a hálózatain keresztül – írja a Mandiner.

Hirdetés

Miközben az Egyesült Államokban sem tétlenkedik, szervezeteit és pénzét alig leplezetlenül máig arra használja, hogy az általa vallott értékek és érdekek mentén alakítsa a kelet-közép-európai, valamint balkáni országok belpolitikáját. Mindezt úgy érte el, hogy hozzá köthető alapítványok, valamint médiumok segítségével, a választások manipulálásán keresztül szövetséges politikusokat juttatott hatalomra, akik aztán országukat az amerikai tőzsdespekuláns elképzeléseinek megfelelően kezdték átalakítani.

Bár még vannak olyan országok, ahol Soroséknak nem sikerült a befolyásuk alá vonniuk a politikát – mint például Lengyelországban –, de a tőzsdespekuláns azokban az államokban is széles hálózattal rendelkezik, ésmindent megtesz, hogy megbuktassa a számára ellenséges, bevándorlásellenes, konzervatív kormányokat.

Az amerikai befolyásolás nemzetbiztonsági kockázatokat jelenthet, ám az érintett országok eddig nem igazán tudtak mit kezdeni ezzel a jelenséggel. Bemutatjuk, régiónkban Sorosék milyen „hadállásokkal” rendelkeznek.

Korábban írtuk

Lengyelország és a feminista álca

Soros György lengyelországi tevékenységében kulcsszerepet játszik az általa még a nyolcvanas évek végén alapított Báthory Alapítvány, amelyen keresztül a 2015 óta hatalomban lévő jobboldali kormányt megdönteni kívánó médiumokat, szervezeteket, tüntetéseket, sőt, akár politikai pártokat támogat. Az egyik ilyen kísérlete, hogy utcai demonstrációk segítségével kezdte el befolyásolni a 2019-es választások kimenetelét, elsősorban egy lengyel kormányellenes, feminista mozgalom, az úgynevezett „czarny protest” pénzügyi támogatásán keresztül.

Emellett 2016-ban az egyik legnagyobb lengyel ellenzéki újság, a Gazeta Wyborcza mögött álló vállalatba, az Agora-ba is bevásárolta magát a Media Development Investment Fund-on (MDIF) keresztül. Ugyanez a 39 országban jelen lévő alap tűnt fel a magyarországi 444 finanszírozása körül is.

Soros aktivistái 2017-ben Lengyelországban kvázi ukrán mintára Euromajdant vizionáltak, amire válaszul a lengyel hatóságok kitiltották helyi szervezetének vezetőjét.

Soros a 2023-as lengyel választásra is gőzerővel készülhet, hiszen 2021-ben az egyik legrangosabb lengyel médiumban, a Rzeczpospolitában szerzett tulajdonosi hányadot, eszmetársai pedig olyan befolyásos személyek, mint a varsói főpolgármester, Rafał Trzaskowski, aki 2020-ban Lengyelország elnöki székére is pályázott. Emellett szövetségesei tanácsadókként, illetve kampányemberekként a többi ellenzéki pártban is megtalálhatók. Érdemes megjegyezni: a magyarhoz hasonlóan a lengyel ellenzéki pártok is a közös indulást fontolgatják a 2023-as parlamenti választásokon.

A befolyásos think tank Csehországban

Soros Csehországban is kiterjedt „civil” hálózattal rendelkezik, amelyet aktívan használ a helyi politika befolyásolására. Csak 2018-ban több mint húsz szervezet kapott tőle pénzügyi támogatást, köztük egy oknyomozó portál is. A tőzsdespekuláns még 2015-ben alapított egy European Values nevű think tank-et, amelynek képviselői 2016-óta aktívan részt vesznek a cseh belpolitika alakításában. 2019-ben a regnáló miniszterelnök,Andrej Babiš-sal szembeni tüntetések kapcsán is felmerült Soros György neve,

hiszen annak élére olyan civil szervezetek álltak, amelyek rendszeresen részesültek a támogatásaiból – ahogy arra a XXI. Század Intézet is rámutatott.

Petr Zantovski, a Prágai Közgazdaságtudományi Egyetem professzora korábban arról beszélt, hogy Soros olyan médiumokon keresztül gyakorol befolyást a cseh közvéleményre, mint a neovlivni.cz vagy a hlidacipes.cz, akik az orosz befolyás csökkentésének álcája alatt tisztán politikai propagandatevékenységet végeznek. Alapítványa, az Open Society Foundations pedig rendszeres támogatója a választásokon végül elbukó Babiš-t célkeresztjében tartó invastigace.cz nevű oknyomozó portálnak. A tavaly hatalomra került liberális szívárványkoalíció politikusai között Soros támogatottjai is megtalálhatóak.

A teljes cikk elolvasható a Mandiner oldalán, IDE kattintva!