A Magyar Nemzet összegyűjtött egy csokor gyalázkodást, amit finn és svéd politikusok hangoztattak.

Hirdetés

Lentebb néhány finn megszólalás olvasható.

Antti Rinne miniszterelnök budapesti látogatását megelőzően tett nyilatkozata:

„A nettó befizető Finnország szeretné előmozdítani ezeket a kérdéseket, remélem, az ősz folyamán, amikor a többéves uniós költségvetést tárgyaljuk, sikerül is megoldani. Így Magyarország, Lengyelország és a többi, a jogállamiságot megsértő tagállam tisztában lesz azzal, hogy cselekedetei hatással lesznek az uniós kifizetésekre is.”

Sauli Niinistö köztársasági elnöknek álmatlan órákat okozhatott hazánk politikája, amikor azt mondta:

„Természetesen, az irány, amit láthattunk az elmúlt időben Lengyelországban és Magyarországon, szintén aggodalmat kelt a tagállamokban.”

Sanna Marin miniszterelnök az LMBTQ-témakörben tett sokakat felháborító kijelentést:

„Hangsúlyoztam Orbán Viktornak az emberi jogok és a társadalmi nyitottság fontosságát. A társadalomnak nem szabad diszkriminálnia a kisebbségeket. Fenntartom, hogy a szexuális és gender kisebbségek esetében az alapvető jogoknak érvényesülnie kell minden tagállamban.”

Fotó: MTI/EPA/COMPIC/Kimmo Brandt
Sanna Marin finn miniszterelnök (k) az ország NATO-csatlakozásáról szóló szavazáson a parlament üléstermében, Helsinkiben 2023. március elsején

Jyrki Katainen volt miniszterelnök, a SITRA agytröszt elnöke:

„Magyarországon az állam korlátozta a bíróságok függetlenségét és a sajtó szabadságát. Ez egy olyan fejlődés, aminek nem szabad folytatódnia. A helyzet odáig fajult, hogy már megkérdőjelezhető, függetlenek-e a bírósági eljárások ezekben az országokban, független-e a média, és az emberek szabadon élhetik-e azt az életet, amit akarnak.”

Petri Sarvamaa EP-képviselő:

„Orbán kemény dió, meg kell hagyni. Ahogy félelemkeltéssel és az emberek elbizonytalanításával építi a hatalmát, rendkívül gusztustalan.”

„Ezen túlmenően a magyar hatóságok rendszeresen elmulasztják a korrupció kivizsgálását, különösen magas rangú kormányzati tisztviselők esetében. Ugyanakkor a magyar igazságszolgáltatás és a bírák egyre inkább ki vannak téve a politikai nyomásnak. A bírák kinevezésénél is a kormánypárthoz közel álló embereket helyezik előtérbe.”

A Magyar Nemzet pár svéd nyilatkozatot is ismertet cikkében.

Annika Strandhäll volt szociáldemokrata szociális ügyi miniszter:

„Riasztó, ami Magyarországon történik. Most azt akarja Orbán, hogy több igazi magyar gyermek szülessen. A politika bűzlik a 30-as évektől, és jobboldali populistaként ködösíteni kell, hogy ez a fajta politika milyen következményekkel jár arra az önállóságra nézve, amiért a nők küzdöttek.”

Evin Incir, a volt szociáldemokrata kormánypárt EP-képviselője a jogi nemmel kapcsolatos magyar jogszabály-módosításról:

„Szélsőjobboldali Fidesz-kormánynak a polgári szabadságok és jogok elleni keresztes hadjáratát testesíti meg a 33. szakasz elfogadása. A 33. szakasz egyetlen helye a szemetes.”

Malin Björk, az ellenzéki svéd Baloldali Párt EP-képviselője a migrációs politika kapcsán:

„A magyar és lengyel rasszista kormányok úgyis mindent ellenezni fognak, ami nem a menekülő emberek előtti falak építéséről szól.”

Jessika Roswall, az akkori ellenzéki Mérsékelt Párt EU-ügyi szóvivője, jelenleg Svédország európai minisztere:

„Magyarország legutóbbi LMBT-ellenes szabálya az utolsó csepp kell, hogy legyen. Az EU-nak határozottan kell cselekednie, és az új kondicionalitási mechanizmuson keresztül befagyasztani minden Magyarországnak járó uniós forrást.”

Alice Bah Kuhnke, a volt kisebbik kormánypárt, a Zöldek EP-képviselője (jelenleg is EP-képviselő) a Stockholm Pride megnyitó beszédében LMBTQ-témában:

„Magyarország nem demokratikus vezetője, Orbán Viktor megpróbálja betiltani minden, LMBT-ről szóló információ terjesztését, amit ő homoszexuális propagandának nevez. […] És egy hónapja, sok munka után, elértük, hogy az EP többsége elítélje az új, visszataszító magyar törvényt, ami egyenlőségjelet tesz a homoszexualitás és a pedofília közé.”

A radikális jobboldali Svédországi Demokratákat támadva a következőket mondta:

„Egy év múlva választás lesz országunkban […] remélem, hogy mindenki felfogja, hogy ez egy olyan párt, amely képviselőinek a példaképe a fasiszta, homofób és antidemokrata Orbán Viktor politikája.”

Stefan Löfven volt szociáldemokrata miniszterelnök egy parlamenti pártvezetői vitanapon a radikális Svédországi Demokratákkal kapcsolatban megfogalmazta, hogy Magyarországot és Lengyelországot tekinti példaképnek:

„Őket a Lengyelországhoz és Magyarországhoz hasonló országok inspirálják, és azok a folyamatok, amelyeket ezekben az országokban látunk, ahol a demokráciát lépésről lépésre kiüresítik. A szabad médiát és az akadémiát korlátozzák, ahol a klímaválság tagadását és összeesküvés elméleteket terjesztenek, ahol a nők és LMBT-személyek jogait behatárolják, és ahol a zsidók és más csoportok elleni fenyegetés növekszik.”

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk