Április 1-ével léphet életbe Kaliforniában az a szabályozás, amelynek következtében hatalmas számú illegális bevándorló regisztrálhatna az elkövetkezendő választásokra – olvasható a The Daily Wire cikkében.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az új szabályozás értelmében mindenki, aki megújítja a jogosítványát, illetve új jogosítványt igényel, automatikusan bekerülne a választói névjegyzékbe kivéve abban az esetben, ha kifejezetten kéri, hogy ez ne történjen meg. Azonban 2015 óta Kaliforniában vezetői engedélyt kaphatnak az illegális bevándorlók is: eddig közülük nagyjából egymillióan vették igénybe ezt a lehetőséget.

A Fox News szerint az új szabályozás miatt “mindenki, akinek már van érvényes jogosítványa és annak megújítását kéri személyesen vagy levélben, automatikusan felvételt nyerhetne a választói névjegyzékbe, ha azt állítja magáról, hogy legális[an tartózkodik az országban]”.

“Katasztrófális helyzetbe hozhatják Kaliforniát” – nyilatkozta a True the Vote alapítója, Catherine Engelbrecht. – “Úgy tűnik, nincs a háttérben egy olyan rendszer, amivel igazolható lenne, hogy valaki az, akinek mondja magát. Nincsenek korlátok, a folyamat manipulálható”.

Engelbrechték szervezete sikertelenül próbálta meggyőzni Kalifornia demokrata párti kormányzóját, Jerry Brownt, hogy vétózza meg a tervezetet.

Linda Pain, az Election Integrity Project of California társalapítója is osztja Engelbrecht aggályait: “Ezrek és ezrek dolgoznak a közlekedési felügyeletnél (DMV) szerte ebben a hatalmas államban. Nem mindannyian képzettek. Nincs valódi módszer, amivel ki lehetne küszöbölni, hogy állampolgársággal nem rendelkező személyek is bekerüljenek a névjegyzékbe. Nem is feltétlenül arról van szó, hogy olyanok is regisztrálni akarnak, akiknek erre nem lenne joguk. Csak éppen nem tudják, hogy külön kell kérniük [hogy ne kerüljön a nevük a névjegyzékbe]”.

Kathay Feng, a választói jogokért küzdő California Common Cause vezetője azt mondja, biztos abban, hogy nem lesznek nagyszámú visszaélések: “[Minden oldalnak] közös célja, hogy a közlekedési felügyeletnél egyértelmű jelzések legyenek a nyomtatványokon. Megkérdezik, az ember 18 éves-e, amerikai állampolgár-e… Nem veszik fel a választói nyilvántartásba, aki erre nem jogosult”.

Claude Arnold, aki a Bevándorlási és Határvédelmi Hivatal (ICE) különleges ügynöke volt 27 éven át, messze nem ilyen derűlátó, és arról számol be, hogy kollégáival “rendszeresen kaptak el olyan határátlépőket, akiknél hamis választói iratok voltak”. 

(demokrata.hu)