Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

A törvény értelmében a 25 éves és annál fiatalabb illegális migránsok is részesülhetnek az állami Medicaid-program biztosította egészségügyi ellátásból. Kalifornia ezzel az Egyesült Államok első tagállama lett, amely ingyenes orvosi ellátást biztosít az Egyesült Államokban jogtalanul tartózkodó felnőttek számára. A 18 évesnél fiatalabbaknak már korábban is járt a Medicaid, függetlenül attól, hogy legálisan vagy illegálisan élnek-e az országban.

A Medicaid-program az alacsony jövedelmű, nehéz anyagi körülmények között élő amerikaiak egészségügyi ellátásáról gondoskodik, s mivel állami program, ezért lényegében az adófizetők pénzét használja fel.

A kaliforniai tisztségviselők mintegy 90 ezer újabb illegális migráns orvosi eláltásával számolnak. Sajtóinformációk szerint ez évente mintegy 98 millió dollárjába kerül Kalifornia államnak. Donald Trump elnök a döntést „őrültségnek” minősítette.

A kormányzó és az állam demokrata párti törvényhozói az egészségügyi ellátásban részesülők körének további bővítését ígérik. A The Washington Times című lap szerdán arról közölt – bírósági dokumentumokra hivatkozó – riportot, hogy az Egyesült Államok déli határain az emberkereskedők mentőautókat használva próbálják meg becsempészni az illegális migránsokat az ország beljebb fekvő városaiba. A riport konkrétan a texasi Houstont nevezte meg, mint az embercsempészek egyik fő célpontját. A hét végén az amerikai határőrök lepleztek le egy olyan mentőautót, amely hat illegális migránst szállított.