Fotó: MTI/Kovács Attila, illusztráció

Megkezdték a francia hatóságok kedden több kisebb illegális migránstábor felszámolását Párizs északi részén, ezekben mintegy ezer ember élt.

Az elsősorban afgán és szudáni állampolgárok hetek óta sátrakat állítottak fel egy jelentős kereszteződésben a francia főváros egyik északi felhajtójánál a körgyűrűre és az autópályákra, hogy tiltakozzanak a tábor megszüntetése ellen.

A hatóságok szerint a közbiztonság és a higiéniai körülmények miatt kellett elrendelni a terület kiürítését, amelynek végrehajtása érdekében átmenetileg a forgalmat is lezárták a környéken.

„Az illegális táborhelyek jelentős közbiztonsági és egészségügyi kockázatokkal járnak a táborlakók és a környéken élők számára is” – közölték a hatóságok.

A kisebb sátortáborok alig néhány méterre jelentek meg a migránsokat befogadó humanitárius központtól, amelyet tavaly novemberben, az illegális táborok felszámolását követően nyitott meg a fővárosi önkormányzat. Ez az első és eddig egyetlen átmeneti humanitárius tábor Párizsban.

Emmanuelle Cosse, a távozó szocialista kormány lakhatási minisztere elmondta, hogy a migránsokat olyan központokba szállítják el, ahol néhány napon belül megvizsgálják a „közigazgatási helyzetüket”, majd befogadóközpontokban osztják szét őket országszerte. A tárcavezető szerint mintegy 700-1000 embert kell elhelyezni.

A kiürítéshez mintegy 350 rendőrt, valamint a fővárosi önkormányzat mintegy száz munkatársát és humanitárius szervezetek aktivistáit mozgósították.

A táborhelyet már március 9-én egyszer kiürítették, akkor mintegy 200 menedékkérő tartózkodott ott, őket átmenetileg a szomszédos humanitárius központban helyezték el.

A lakhatási miniszter szerint a 400 férőhelyes átmeneti központban a novemberi nyitás óta 10 ezer menedékkérő fordult meg. A központ folyamatosan tele van, de az emberek gyorsan cserélődnek, miután a menedékkérők kevesebb mint tíz napig maradnak itt, mielőtt továbbküldik őket vidéki befogadóközpontokba.

MTI