A szocialista európai parlamenti képviselőt, Evai Kailit, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. A rendőrség közlése szerint csaknem másfél millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során.

Hirdetés

Röviddel Kaili letartóztatása után a görög pénzmosás elleni hatóság befagyasztotta a politikus és családja összes vagyonát. Az EP-képviselőt jelenleg Belgiumban, a hareni börtönben tartják fogva, ártatlannak vallotta magát a korrupciós ügyben, sőt fellebbezett a belga bíróság által elutasított szabadlábra helyezési kérelme ügyében is.

Kaili titokzatos áthelyezése

December 9-i letartóztatása után Kailit először a Brüsszel belvárosában található Saint-Gilles börtönbe vitték, majd onnan felsőbb utasításra 24 órán belül átszállították a Haren büntetés-végrehajtási intézetbe, ahol jelenleg is raboskodik. 

A baloldali EP-képviselő áthelyezésére a hatóságok nem adtak hivatalos magyarázatot, azonban a helyi sajtóban megjelent nyilatkozatok szerint erre a politikus kényelmi igényei miatt került sor. A belga börtönökhöz viszonyítva ugyanis a Haren inkább hasonlít egy „zárt panzióra”, ahol külön részleget tartanak fent az olyan „kényeztetett” politikusbűnözőknek, mint Kaili – olvasható a Metropol.hu cikkében.

Korábban írtuk


Saját tévé és zuhanyzó a cellákban

A Brüsszel északkeleti csücskében található Haren börtön Belgium, de talán egész Európa legújabb és legmodernebb börtöne. Több évig tartó tervezés és kivitelezés után tavaly októberben adták át az intézményt, az első rabokat pedig novemberben helyezték el – tehát Kaili is az elsők között élvezheti az intézmény vendégszeretetét.

A Metropol cikke szerint a Haren több tucat épületből áll és 15 hektáron terül el, ezért a helyi sajtóban gyakran csak „luxusbörtönfaluként” szoktak hivatkozni rá. Az épületkomplexumot úgy alakították ki, hogy a lehető legbarátságosabb környezetet biztosítsa a bentlakóknak. 

Fotó: Metropol

Tervezői hivatkoztak arra, hogy az itt raboskodók jól érezzék magukat és a lehető legpozitívabb benyomások érjék őket, valamint, hogy elkerüljenek a börtönélményekkel kapcsolatos bármiféle frusztrációt.

Ennek megfelelően például nem szereltek rácsokat az ablakokra, hogy minden helyiséget természetes fény világíthasson meg. Sőt a cellákat saját hűtővel, televízióval, állítható termosztáttal, bejövő hívásokat fogadó vonalas telefonnal és zuhanykabinnal szerelték fel.

A további részletekről IDE kattintva olvashat.