Az olasz SWG által hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási adatok szerint a Liga (La Lega) – ha hibahatáron belüli eredménnyel is, de – megelőzte koalíciós partnerét, az Öt Csillag Mozgalmat (Movimento 5 Stelle, M5S), így megalapítása óta először Matteo Salvini pártja immár a legnépszerűbb Olaszországban.

Fotó: MTI/EPA/Luca Zennaro

Fotó: MTI/EPA/Luca Zennaro

A Liga népszerűsége az olasz választások óta eltelt hónapokban több mint másfélszeresére nőtt: míg márciusban a szavazatok 17,4 százalékát szerezték meg, a jelenlegi kutatási adatok szerint most már 29,2 százalékon állnak. Az Öt Csillag a választásokon 32,7 százalékos eredményt ért el, az új adatok szerint pedig most 29 százalékos támogatást tudhat magáénak. 

A Liga népszerűség-növekedése nagy részben tudható be annak – írja a Breitbart London cikke -, hogy Matteo Salvini belügyminiszterként megtiltotta, hogy az Aquarius nevű, migránsokat szállító NGO-hajó kikössön az olasz partokon. Egy ezzel kapcsolatos közvélemény-kutatás szerint a döntést hiába kritizálta élésen több nyugati vezető is – köztük Emmanuel Macron francia elnök -, azzal az olaszok közel 70 százaléka egyetértett.