Fotó: shutterstock.com (illusztráció)
Hirdetés

Az intézkedésről, amely jövőre az új integrációs törvénnyel lépne életbe, Wouter Koolmees szociális és foglalkoztatási miniszter tájékoztatta a parlamenti képviselőket.

Hollandiában az Európai Unión kívülről érkező legtöbb bevándorlónak integrációs programban kell részt kell vennie. A török állampolgárok azonban 2011 óta kivételt képeznek ez alól, mivel akkor az a döntés született, hogy ez a követelmény nem egyeztethető össze Törökországgal kötött uniós szerződésekkel.

Wouter Koolmees szerint azonban a Törökországgal kötött egyezmények „értelmezése megváltozott” így ez „követelmény visszaállítható”.

Az tervezet értelmében a török állampolgároknak már az előtt alapfokú vizsgát kell tenniük a holland nyelvből és társadalmi ismeretekből, hogy Hollandiába települnek. Érkezésük után pedig a helyi önkormányzatok feladata lesz az egyénre szabott programok kidolgozása.

„A tanfolyamok lehetőséget adnak az újonnan érkezők számára a társadalomba való beilleszkedésre és a nyelv elsajátítására munka, szakmai gyakorlat vagy önkénteskedés révén” – idézte a minisztert a hírportál.

Az új szabályok nem vonatkoznak majd a már Hollandiában élő török állampolgárokra.

Tavaly hozzávetőleg 9500 török állampolgár költözött Hollandiába, és mintegy ötezer hagyta el az országot. Továbbá több száz török állampolgár kért menedékjogot a holland hatóságoknál. Amennyiben pozitív elbírálásban részesülnek, akkor nem kell anyagilag hozzájárulniuk az integrációs tanfolyamok költségeihez.

A szociális ügyekkel foglalkozó minisztérium jelenleg új, átfogó integrációs jogszabályokon dolgozik, amelyeket a jövő év január 1-jén akar bevezetni.