Fotó: MTI/EPA/Angelo Carconi, illusztráció
Fotó: MTI/EPA/Angelo Carconi (illusztráció, archív)
Hirdetés

Luigi Di Maio sorsáról csütörtökön az M5S regisztrált szavazói dönthetnek a párt internetes platformján. A közvetlen demokráciát hirdető M5S szokása szerint a választókra bízza a pártot érintő minden jelentősebb döntést.

Luigi Di Maio bejelentése megelőzte az M5S parlamenti frakcióinak szerda estére meghirdetett ülését, amelynek témája éppen a párt következő lépései, valamint a pártot vezető Di Maio további sorsa lesz.

Az M5S a vasárnapi európai parlamenti választásokon 17 százalékot ért el. Ezzel a civil mozgalomból 2009-ben alakult párt támogatottsága, amely először 2013-ban jutott be a római parlamentbe, és azóta a legnagyobb olaszországi politikai erőnek számított történelmi mélypontra csökkent. A 2014-es EP-választásokon 21,5 százalékot szerzett, a tavalyi olasz parlamenti választásokon 32,7 százalékot.

„Szavazzatok politikai vezetői szerepemről” – szólította fel Luigi Di Maio az M5S bázisát a párt blogján (ilblogdellestelle.it) közölt üzenetében. Hozzátette, az M5S választói az egyedüliek, akiknek, úgy érzi, elszámolással tartozik.

Az M5S visszaesését a párt vezető politikusai közül többen a miniszterelnök-helyettes Luigi Di Maio „erőtlen” politizálásának tudták be, főleg a másik olasz kormánypárt, az EP-választásokon erejét megkétszerező Liga vezetőjével, Matteo Salvinivel szemben.

Az M5S vezetősége már hétfőn este összeült bármilyen ezt követő bejelentés nélkül. Sajtóértesülések szerint a párt „mozgalmi” szárnya legszívesebben eltávolítaná di Maiót az M5S pártvezetői posztjáról, különválasztva ezt a tisztséget a kormányfő-helyettesi szereptől. Az esélyes utódok közt szerepel a „harciasságáról” ismert M5S-politikus, Alessandro Di Battista.

Elemzők szerint Luigi Di Maio ennek elkerülésére hirdette meg az internetes szavazást, abban bízva, hogy az M5S választói kitartanak mellette.

A 32 éves Luigi Di Maio az M5S megalakulásától kezdve a párt tagja és vezető politikusa. 2017-ben vette át az M5S vezetését a humorista Beppe Grillótól. 2013 és 2018 közt az olasz képviselőház elnöke volt. Tavaly júniustól az M5S-Liga kormány egyik miniszterelnök-helyettese, valamint munkaügyi és jóléti miniszter is egyben.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szerdán külön tanácskozott Di Maióval és Salvinivel. Conte bejelentette, hogy a Luigi Di Maióról tartandó M5S-szavazás végéig nem tart közös kormányülést két helyettesével.