Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand
Hirdetés

Romániában többen bírálták Marcel Vela belügyminisztert, amiért kedd este bejelentette: belügyi alkalmazottak segítik az ünnepi pászka és a szent láng szétosztását az ortodox húsvét alkalmával. Az ortodox egyházzal kötött megállapodást több parlamenti párt – köztük elsőként a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – is elítélte, arra hivatkozva, hogy az engedmények lenullázzák mindazt, amit a szigorító intézkedéseknek köszönhetően közösen elért a társadalom a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

Az ortodox pátriárka és a belügyminiszter által kötött megállapodás lehetővé tenné, hogy az ortodox hívek pénteken és szombaton a templomokhoz járuljanak a megszentelt kenyérért, a papok számára pedig azt, hogy házról házra járva osszák szét a Jeruzsálemből érkező szent lángot.

Iohannis megjegyezte: a legjobb szándékú kezdeményezések okozzák a legtöbb bonyodalmat. Szerinte ugyanis sokan úgy értették az ortodox egyház és a belügyminisztérium közötti „úgynevezett megállapodást”, hogy eljött a „lazítás” ideje.

Leszögezte: szó sem lehet a rendkívüli állapottal kapcsolatos óvintézkedések enyhítéséről. Az elnök felhívást intézett a román állampolgárokhoz: maradjanak otthon ortodox húsvétkor, ellenkező esetben „az ünnepek után temetések lesznek”.

Iohannis közölte: a kormányfővel és több tárcavezetővel tartandó szerdai tanácskozásán az engedmények visszavonására szólítja fel a kormányt, és egy olyan megoldást kér az ortodox húsvét megünneplésére, amely összhangban van a rendkívüli állapot kijárási korlátozásával, a továbbra is érvényes „maradj otthon” elvvel.

A bírálatokra reagálva Marcel Vela belügyminiszter korábban a Digi 24 hírtelevíziónak elmondta: éppen azért akart világos szabályozást az ünnepre, hogy megelőzzék a fertőzésveszélyes gyülekezéseket. Vela szerint fennállt a veszélye, hogy a hívek az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) polgármestereinek uszítására a feltámadás éjszakáján „megrohamozzák” a templomokat, és arra kényszerítik a belügyminisztériumot, hogy erőt alkalmazzon távol tartásukra.

Arra a kérdésre, hogy miért tettek kivételt az ortodox egyházzal, és miért nem biztosítottak hasonló feltételeket a katolikus és protestáns egyházaknak, amelyek hívei a múlt hét végén ünnepelték Jézus feltámadását, a belügyminiszter azt mondta: a katolikus egyháztól nem érkezett ilyen igény. Vela ugyanakkor megköszönte a romániai katolikusoknak és protestánsoknak, hogy fegyelmezetten, visszafogottan ünnepeltek.

RMDSZ: az ortodox húsvétra tett engedmények lenullázzák a szigorító intézkedések hatását

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség álláspontja szerint a belügyminiszter az ortodox húsvétra tett engedményekkel lenullázza mindazt, amit a szigorító intézkedéseknek köszönhetően közösen ért el a társadalom a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. A szövetség arra kéri a miniszterelnököt, hogy utasítsa el a belügyminiszter által bejelentett engedményeket.

A szövetség szerdán reggel reagált Marcel Vela belügyminiszter kedd esti bejelentésére, mely szerint a belügyminisztérium és a román ortodox egyház megállapodása értelmében a koronavírus-járvány kijárási korlátozásai közepette belügyi alkalmazottak segítik az ünnepi pászka és a szent láng szétosztását az ortodox húsvét alkalmával.

Az RMDSZ szerint Marcel Vela semmibe veszi az államfő által elrendelt szükségállapotot, saját kormányának közegészségügyi intézkedéseit, és ezáltal veszélybe sodorja az országot.