Iohannis a járványügyi operatív tanácsokat is vezető megyei kormánybiztosokkal (prefektusokkal) tartott csütörtöki távértekezletén, az oltásokról szóló bíztató hírekre utalva úgy értékelte: „megcsillant a remény”. Hozzátette: nem tudni még, mikor válik Romániában is hozzáférhetővé a vakcina, de azt valószínűsítette, hogy erre 2021 első negyedévében, több ütemben kerülhet sor.

Hirdetés

A román államfő azt is reménykeltőnek nevezte, hogy Romániában ezen a héten egyelőre nem haladták meg az esetszámok a múlt heti rekordot.

„Nem állíthatjuk, hogy sikerült megfékezni a járványt, de a számok visszaigazolták, hogy a szigorítások eredményesek voltak” – vélekedett.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) csütörtöki jelentése szerint újabb 10 142 embernél mutatták ki az utóbbi 24 órában a fertőzést, ami több mint 40 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A napi jelentésben szereplő 121 haláleset átlagosnak számít.

Korábban írtuk

Romániában az utóbbi három hétben megduplázódott – és csütörtökön meghaladta a százezret – az ismert aktív fertőzöttek száma. Duplájára emelkedett az átlagos napi esetszám és a halálesetek átlaga. Ugyanakkor a kórházban kezelt betegeké ebben az időszakban kevesebb mint 25 százalékkal, az intenzív osztályon ápolt súlyos eseteké pedig kevesebb mint 50 százalékkal emelkedett.

A médiában megszólaltatott járványügyi szakemberek szerint a helyhiány miatt nem emelkedett a fertőzések ütemében a kórházban kezelt fertőzöttek száma, de ez azt is jelzi, hogy az ellátórendszer a teljesítőképessége határára jutott, és egyre súlyosabb állapotban lévő koronavírus-betegek kerülnek a kórházakba.

Csütörtökön 1152 fertőzöttet ápoltak az intenzív terápián. Romániában jelenleg mintegy 1250 ágy a Covid-kórházak intenzív osztályainak teljes kapacitása.