Az Ilham Aliyev azeri elnökkel közösen tartott, a román elnöki hivatal internetes oldalán is közvetített sajtóértekezleten Klaus Iohannis rámutatott: Románia az EU tagállamai között elsőként, 2009-ben emelte stratégiai partnerségi szintre együttműködését Azerbajdzsánnal. A kétoldalú kapcsolatok és közös projektek tavalyi felívelése szerinte az Azerbajdzsán, Georgia, Románia és Magyarország vezetői által aláírt, tenger alatti elektromos vezeték kiépítésérő szóló megállapodás aláírásával tetőzött.

Hirdetés

Iohannis köszönetet mondott Aliyevnek azért, hogy Azerbajdzsán január elsején megkezdte a gázszállítást Románia felé, és bejelentette: kétnapos bakui látogatása alkalmával a Romgaz román állami földgáztársaság pénteken – 2023. április 1-től kezdődően – újabb egy évre szóló földgázbeszerzési megállapodást ír alá az azerbajdzsáni SOCAR állami olajvállalattal.

A román elnök szerint mind a déli földgázfolyosó, mind az azeri zöld elektromos energia Európába juttatását szolgáló, uniós támogatással megépítendő új elektromos vezeték stratégiai fontosságú az európai energiaellátás diverzifikációja szempontjából, ugyanakkor méltányolta Azerbajdzsán nyitottságát ebben a kérdésben a térségben zajló háború körülményei közepette.

Ilham Aliyev rámutatott: a Romgaz és a Socar közötti újabb földgázszállítási szerződés aláírásával lehetővé válik az azeri gáz továbbszállítása a többi európai piacra is. Megerősítette: Azerbajdzsán számára is prioritás, hogy növelje az exportált földgáz mennyiségét. Tavaly júliusban Azerbajdzsán vállalta, hogy megduplázza az EU-ba irányuló gázszállításait. Az eddigi 12 millió köbméternyi gázmennyiséget a tervek szerint 2027-ig évi 20 milliárd köbméterre emelik.

Korábban írtuk

Pénteken a román és az azeri elnök közösen nyitja meg a déli gázfolyosó miniszteri tanácsadó bizottságának ülését, amelyen Kadri Simson energiaügyi európai biztos is részt vesz.