Klaus Iohannis román államfő az előző napi tüntetéseken kifejezett népakaratra hivatkozva hétfőn felszólította a szociálliberális kormányt, hogy tegyen le közkegyelmi tervezetéről és a büntető törvénykönyv módosításáról.

Vasárnap ismét tüntetők tízezrei vonultak utcára Romániában a kormány kezdeményezései ellen tiltakozva, megmozdulásuk – az ellenzéki sajtó szerint – az utóbbi két évtized legnagyobb romániai demonstrációja volt.

Iohannis szerint érett demokráciában a parlamenti többség nem élhet vissza az általa „ideiglenesen birtokolt hatalommal”, és nem veheti semmibe a polgárok akaratát. Az államfő hétfői Facebook-bejegyzésében felhívta a figyelmet arra, hogy Románia csak veszíthet annak a feszült helyzetnek az elhúzódásából, amely miatt több tízezer tüntető vonult utcára.

A szakmai szervezetek és Románia külföldi partnerei által is kifogásolt tervezeteket kezdeményező Florin Iordache igazságügyi miniszter hétfőn közmeghallgatást rendezett a témáról. A sok érdeklődő miatt két felvonásban megrendezett találkozó elején a miniszter leszögezte: a tárca által javasolt, a börtönök túlzsúfoltságán enyhíteni hivatott közkegyelem nem a politikusoknak készült, és alkalmazása során nem bocsátanának szabadon gyilkosságért, nemi erőszakért, vagy korrupcióért elmarasztalt elítélteket.

A politikus a közmeghallgatást követő sajtóértekezletén megígérte, hogy az ott elhangzott észrevételek és a társadalmi vita során írásban beküldött javaslatok figyelembe vételével fogja kidolgozni a tervezetek végső formáját. Azt azonban nem árulta el, hogy a büntetőjog módosítását – azonnal hatályba lépő – sürgősségi kormányrendelettel, vagy gyorsított parlamenti eljárással akarja-e életbe léptetni.

A közkegyelmi kezdeményezés azért ütközött a jobboldali ellenzék és civil szervezetek heves tiltakozásába, mert szerintük a bukaresti kormánytöbbség valójában a korrupt politikusokat akarja megmenteni a felelősségre vonástól. Klaus Iohannis múlt héten népszavazást kezdeményezett a romániai korrupcióellenes harc folytatásáról és a köztisztviselőkkel szemben támasztott feddhetetlenségi követelményekről.

A közvita nyomán átdolgozott büntetőjogi tervezeteket várhatóan szerdai ülésén vitatja meg a román kormány.

MTI