Az ENSZ-közgyűlés ülésszakán New Yorkban tartózkodó román elnököt újságírók reagáltatták arra, hogy az Európai Bizottság a Magyarországnak szánt uniós források egy része kifizetésének felfüggesztését javasolta „az uniós pénzeszközökkel való rossz gazdálkodással” kapcsolatos aggályok miatt.

Hirdetés

Iohannis úgy értékelte: bármilyen drasztikus intézkedést alaposan meg kell vitatni, és érvekkel kell alátámasztani. Hozzátette: továbbra is reméli, hogy Brüsszelnek és Budapestnek sikerül megegyezni és megoldást találni ezekre a problémákra, mert különben a széthúzás fokozódni fog.

„Senki sem szeretné, hogy az Európai Unión belül újabb válságok alakuljanak ki, amiből semmi jó nem származhat. Remélem, hogy a párbeszéd ebben a kérdésben is folytatódni fog” – jelentette ki a román államfő.

Johannes Hahn, költségvetésért felelős uniós biztos vasárnap bejelentette: a bizottság azt javasolja a tagállami kormányokat tömörítő Európai Tanácsnak, hogy függesszék fel a magyar kohéziós program három részére vonatkozó pénzek 65 százalékát, mintegy 7,5 milliárd eurót.

Korábban írtuk

A tanácsnak most egy hónapja van arra, hogy minősített többséggel döntsön a bizottság által javasolt intézkedések elfogadásáról. Ez az időszak kivételes körülmények között legfeljebb további két hónappal meghosszabbítható. A testület sajtóközleménye szerint Magyarország vállalta, hogy november 19-ig teljeskörűen tájékoztatja a bizottságot a kulcsfontosságú végrehajtási lépések teljesítéséről.