Fotó: shutterstock.com/AM113 (archív)
Hirdetés

„Iraknak lehetősége van arra, hogy kihasználja ezt a látogatást szociális szinten (…), aminek gazdasági és turisztikai hatása is lesz, tekintve, hogy a pápa ellátogat zarándokhelyekre a követői és a katolikus keresztény vallás számára jelentőséggel bíró személyként” – mondta az iraki tárcavezető a sajtótájékoztatón.

Názim reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a látogatás „működésbe hozza a turizmust”, amely javarészt megszűnt az elmúlt években az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcot folytató és súlyos gazdasági válság által sújtott közel-keleti országban.

A miniszter elmondta, hogy a turisztikai hatóság „vallásügyi projektek” megvalósításába kezdett, kihasználva a katolikus egyházfő látogatását. Názim hozzátette: mintegy ezer médiaakkreditációs kérelmet kaptak a történelmi eseményre, amely során Ferenc pápa személyében először látogat katolikus egyházfő Irakba, valamint ez az első apostoli látogatása, amelyet a koronavírus-világjárvány kezdete óta tesz.

Ferenc pápa látogatásának egyik legfontosabb állomása az ókori Ur városának térsége lesz, amely a Biblia szerint Ábrahám pátriárka szülőhelye volt. Az egyházfő találkozik Ali asz-Szisztáni nagyajatollahhal, a legfőbb síita muszlim méltósággal is, a síiták szent városának számító délközép-iraki Nadzsafban.

Korábban írtuk

A pápai látogatásra annak ellenére kerül sor, hogy Irakban február elején az egekbe szökött a koronavírus-fertőzöttek száma, ami miatt a kormány kénytelen volt korlátozásokat és kijárási tilalmat bevezetni, bezárták az iskolákat, a bevásárlóközpontokat és az éttermeket.