Fotó: MTI/EPA/Boriszlav Ttrosev, szerk., archív, illusztráció
Hirdetés

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy látogatásra hívhatom meg Őszentségét Irakba, a civilizáció bölcsőjébe és Ábrahám szülőhelyére” – írta Barham Száleh iraki elnök a katolikus egyházfőhöz intézett levelében, amelynek egy példánya csütörtökön az AFP francia hírügynökség birtokába került.

„Őszentsége látogatása alkalom lesz arra, hogy nyilvánvalóvá tegyük Irak és az egész világ számára, hogy ez a föld adta az emberiségnek az első törvényeket, a mezőgazdasági öntözést és a különböző vallási hagyományú népek közötti együttműködés örökségét” – áll az angol nyelvű szövegben.

Irakban csaknem négy évtizede egyik konfliktus a másikat követi, mintegy tíz éven át nemzetközi embargó sújtotta, ezt követte az amerikai invázió, majd a közelmúltban a dzsihadista megszállás három éve.

Miközben az ország egyre mélyebbre süllyedt az erőszakba, egyre nőtt a kivándorlás, elsősorban a kisebbségek körében.

Az iraki keresztények száma a Szaddám Huszein diktátor bukása előtti, 2003. évi 1,5 millióról 400-500 ezerre esett vissza napjainkra.

Ferenc pápa, aki rendszeresen megemlíti Irakot, azt kívánva az országnak, hogy „ne zuhanjon vissza a feszültségekbe”, korábban is hangoztatta látogatási szándékát. Egy éve új bíborost kreált Louis Raphael Sako iraki káldeus pátriárka személyében, aki a kinevezését „a pápa iraki keresztények felé tett gesztusaként” értékelte.