Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

„Ezt az utat is választhattuk volna, de az iszlám előírások miatt a nukleáris fegyverkezési program teljességgel tiltott” – jelentette ki szerdán Hamenei, akit az ISNA iráni hírügynökség idézett.

Az iráni vezető hangsúlyozta, hogy az országnak nem áll szándékában véteni ezen előírások ellen.

Az ország alkotmányának értelmében a stratégiai kérdésekben Hameneit illeti a végső döntés. Korábban rendeletben tiltotta meg a tömegpusztító fegyverek építését, illetve bevetését. Iráni közlések szerint a rendelet az ENSZ előtt is ismert.

2019. május 8-án – egy évvel azután, hogy Donald Trump amerikai elnök felmondta az Irán és a hat nagyhatalom között megkötött atomalkut, és újból elrendelte az Irán elleni szankciókat – Haszan Róháni elnök bejelentette, hogy Irán felmondja kötelezettségvállalásainak egy részét.

Azóta Teherán több ilyen intézkedést hozott, és újabb határidőket szabott a többi részes ország számára, hogy hozzanak az amerikai szankciókért kárpótlást nyújtó intézkedéseket.

A következő kötelezettségvállalás-korlátozás novemberben esedékes. Az Iráni Atomenergia-ügynökség (AEOI) szóvivője, Behrúz Kamalvandi szeptember elején figyelmeztetett, hogy ez már az utolsó fázis lehet, vagyis az úgynevezett atomalku vége.

Franciaország a szerződésben részes többi országgal – Németországgal, Nagy-Britanniával, Kínával és Oroszországgal – azon dolgozik, hogy megmentse az atomalkut és közvetítsen a felek között.