Fotó: MTI/EPA/STENA BULK/Tommy Chia
Hirdetés

Teherán dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy a tanker iráni felségvizeken, rossz sávban hajózott be délről a Hormuzi-szorosba – hangsúlyozta az illetékes, akit az IRNA állami hírügynökség idézett. A tekintélyes iráni alkotmányvédelmi tanács szombati közleményében ugyanakkor még azt állította, hogy a Stena Impero lefoglalása az iráni hatóságok jogszerű válasza a Grace 1 iráni tartályhajó brit hatóságok általi lefoglalására július elején.

Rabiei a Twitter-oldalán jelezte az iráni hatóságok készségét arra, hogy a felmerült problémát diplomáciai eszközökkel orvosolják.

A Stena Impero nevű, a Stena Bulk svéd cég által üzemeltetett, de brit lobogó alatt közlekedő tartályhajót az iráni Forradalmi Gárda haditengerészeti egységei pénteken kerítették hatalmukba. A hajó, amelyen 23 fős legénység tartózkodik, jelenleg iráni vizeken horgonyoz.

Teherán először azt állította, a brit tankert az iráni hatóságok azért foglalták le, mert balesete volt egy iráni halászhajóval, összeütközött vele, és kárt tett benne. Később hozzátették, hogy az intézkedést az is indokolta, hogy a tanker fedélzetén környezetkárosító anyagok voltak.

A brit királyi tengerészgyalogság Gibraltárnál foglalta a Grace 1 nevű iráni tartályhajót július elején azzal a gyanúval, hogy a hajó Szíriába akart kőolajat szállítani, megsértve az Európai Unió által a szíriai rezsimmel szemben bevezetett szankciókat.

A gibraltári önkormányzat pénteken további harminc nappal, augusztus 20-ig meghosszabbította a Grace 1 kihajózási tilalmát.