„Nem tartjuk hasznosnak az idegen erők és a külföldiek jelenlétét a térségben” – mondta Ebrahim Raiszi iráni elnök iraki kollégájával, Abdullatif Rasíddal közösen tartott teheráni sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

„Az Egyesült Államok jelenléte megzavarja a régió biztonságát” – jegyezte meg az iráni elnök.

„Kapcsolatunk Irakkal közös érdekeken alapul”, míg „az amerikaiak a saját érdekeikre gondolnak, nem pedig a térség országainak érdekeire” – tette hozzá.

„Az amerikaiak senkinek sem barátai, és még az európai barátaikhoz sem hűségesek” – mondta Ali Hamenei legfelsőbb iráni vezető az iraki elnökkel tartott találkozója során.

„Egyetlen amerikai jelenléte is túl sok Irakban” – hangsúlyozta Hamenei.

Bár Irak és Irán az 1980-as években nyolc évig háborúban állt egymással, a két síita többségű szomszédos ország között Szaddám Huszein iraki diktátor és szunnita vezetésű rendszerének bukása után jelentősen javult a viszony.

Irak a nyugati szankciók által sújtott Irán egyik legfontosabb gazdasági támaszává vált, míg Teherán gázzal és villamos energiával, valamint mindennapi árucikkekkel látja el Bagdadot.

Raiszi elmondta, hogy Irán és Irak folytatja az együttműködést a víz- és villamosenergia-infrastruktúra területén. Egyúttal hozzátette, hogy a két ország biztonsági megállapodást kötött, miután Iraknak és a határainak a biztonsága nagyon fontos Irán számára.

Korábban írtuk