Fotó: ShutterStock.com/lensmen
Hirdetés

Philip Nolan epidemológus, a vírus terjedését nyomon követő munkacsoport vezetője elmondta: előrejelzése szerint az alig ötmilliós ország kórházaiban kezelt páciensek száma megduplázódhat, 700 és 1000 közötti értéket érhet el január elejére, majd az „elfogadhatatlan” 1500-2000-es szintre is emelkedhet, ha nem szabnak gátat a vírus terjedésének.

Mint mondta, a tesztelési rendszer tehermentesítésére az azonosított fertőzöttekkel közeli kapcsolatban álló tünetmentes személyeket a továbbiakban nem szólítják fel tesztelésre, hanem arra kérik, hogy korlátozzák mozgásukat két hétre.

„A rizikócsoportokba tartozó sok ember nem pusztán reménykedett, hanem imádkozott a vakcinák megérkezéséért” – jelentette ki Tony Holohan ír tisztifőorvos az oltási kampány kezdetekor a héten.

Írország csütörtökön a harmadik egymást követő napon több mint 1500 új esetet jelentett. A dublini kormány szerdán a fertőzöttek számának megugrása miatt legalább négy hétre karantént rendelt el a járvány további terjedésének megakadályozására. Az országban december 31-től egy hónapra bezárják a nem létszükségleti cikkeket árusító boltokat, és meghosszabbítják az iskolai szünetet, hogy feltartóztassák a koronavírus mutációját, amely minden előrejelzésnél gyorsabban terjed.

Korábban írtuk

Írországban eddig 91 779-en fertőződtek meg koronavírussal, akik közül 2237-en hunytak el a kórban.