Julia Timosenko miniszterelnök bejelentette: nem H1N1 típusú influenza, hanem egy eddig azonosítatlan vírus okozza a járványt Ukrajnában. A fertőzés súlyos tüdőgyulladást okoz, a kormányfő azonban kizártnak tartja, hogy tüdőpestisről lenne szó.

Hiánycikk a C-vitamin és az aszpirin az ukrán patikákban – a járvány miatt hamar elkapkodták az orvosi maszkokat és az influenza ellenes gyógyszereket is. Csak nyugat Ukrajnában közel kétszázezren betegedtek meg, a helyzetet súlyosbítja, hogy az orvosok negyede is elkapta a fertőzést.

Azt azonban egyelőre nem tudják, mi okozza a járványt. Julia Timosenko miniszterelnök rendkívüli kormányülésen jelentette be, biztosan nem a H1N1-es vírustörzsről, hanem egy eddig azonosítatlan influenza-változatról van szó. A sajtó által „ismeretlen vírusként” emlegetett fertőzés súlyos tüdőgyulladást okoz, amibe már több mint ötven ember halt bele.

A járvány elérte Kárpátalját is. Az ukrán-magyar határon is maszkban dolgoznak a vámosok. A határ közelében élők tartanak a betegségtől.

Ukrajna külföldi segítséget kért, Magyarország is felajánlott tízezer adag oltóanyagot. A magyar és az ukrán egészségügyi szervek napi kapcsolatban állnak.

„Én annak örülnék, hogy ha az ukránok engednék, hogy a határon szolgálatot teljesítő ukrán határőröket és vámosokat be tudjuk oltani. Ehhez megfelelő készletünk is van, és azt gondolom, hogy nekik is, nekünk is segítség lenne” – közölte Falus Ferenc országos tiszti főorvos.

A tiszti főorvos azt javasolja, aki Ukrajnába utazik, oltassa be magát. A kijevi kormány pénteken jelentette be, hogy kilenc megyében – köztük Kárpátalján is karantént vezetnek be. Három hétre bezárnak az óvodák, az iskolák, és betiltották a tömegrendezvényeket is.

(hírTV)