A lengyel nemzetbiztonsági minisztérium közölte: a lengyel határőrség jelentése szerint a lengyel-belarusz határon keresztül az Európai Unióba bejutni próbáló migránsok többsége fekete-afrikai országokból származik.

Hirdetés

Az afrikaiak állítólag először legálisan jutnak vízumhoz, azzal Oroszországba repülnek, majd onnan Belaruszba utaznak, ahol megpróbálnak illegálisan átjutni a lengyel határon – írja az Associated Press.

„[A migránsok] tanulmányi vagy munkavállalási célra kiállított vízummal rendelkeznek, de a határőrség által beszerzett tanúvallomások szerint soha nem voltak ilyen terveik, és a vízumot csak arra használták, hogy végigvonuljanak a migrációs útvonalon” – közölte a nemzetbiztonsági hivatal.

„Ezzel párhuzamosan az orosz közigazgatás megkönnyíti a vízumszerzési eljárást” – állítja a tárca, hozzátéve: „Az Oroszország és Belarusz által végrehajtott intézkedések azt mutatják, hogy a mesterségesen létrehozott migrációs útvonalat ez a két állam ellenőrzi és irányítja, és a jövőben számítani kell arra, hogy a NATO keleti szárnyának destabilizálására irányuló hibrid művelet csak fokozódni fog”.

(forrás)

Korábban írtuk