Fotó: shutterstock.com/photofilippo66
Hirdetés

Jelenleg mintegy ezer illegális bevándorló tartózkodik a sziget regisztrációs központjában, bár a létesítményben elvileg csak 250 fő számára van hely.

A legtöbb, migránsokat szállító bárka Tunéziából indul útnak Olaszország felé.

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter aggodalmát fejezte ki az észak-afrikai államban kialakult helyzet miatt, ahol Kaisz Szaíd elnök vasárnap váratlanul felfüggesztette a parlament működését és leváltotta a miniszterelnököt, illetve több, kulcsfontosságú tárca vezetőjét.

„Figyelemmel kísérjük a fejleményeket és Kaisz Szaíd tunéziai elnök döntéseit” – jelentette ki Di Maio az olasz parlamentben csütörtökön, miközben a nemzetközi közösség is aggodalmát fejezte ki a demokrácia helyzete miatt az arab tavasz egykori mintaállamában. Mint mondta, fontos, hogy a tuniszi vezetés tiszteletben tartsa az ország alkotmányát és a parlamentnek engedje feladatai ellátását.

Korábban írtuk

Olaszország újabb migrációs hullámtól tart a tunéziai politikai válság nyomán.

Több mint tíz éve, 2011 januárjában Tunéziában kezdődött az arab tavasznak nevezett tüntetéshullám, amelynek során több országban felkelések kezdődtek a hatalmon lévő rendszerek ellen. Tunéziában elmozdították az országot több mint húsz éven át vezető Zejn el-Abidin ben Alit, és hozzákezdtek a tekintélyelvű rendszer megváltoztatásához. A rendszerváltás azonban nem eredményezett jólétet, ami általános elégedetlenséget váltott ki az országban.