A Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) választási programja szerint a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalássorozat végén lenne indokolt az újabb népszavazás kiírása a skót függetlenségről.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A 48 oldalas programot Nicola Sturgeon skót miniszterelnök mutatta be az SNP választási kampányrendezvényén a skóciai Perth városában. A program szerint ha az SNP a jövő csütörtöki brit parlamenti választásokon ismét elnyeri a londoni parlamentben Skóciának járó képviselői helyek többségét, „demokratikusan fenntarthatatlan” lenne, ha a brit kormány megpróbálná megakadályozni, hogy a skót nép „a megfelelő időben” maga döntsön jövőjéről.
    
Nicola Sturgeon a program bemutatóján ugyanakkor kijelentette: az újabb függetlenségi referendum „nem most” lenne, hanem akkor, amikor már ismert a brit EU-tagság megszűnésének végleges feltételrendszere.
    
A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, amelyen az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel. 
    
A brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazáson viszont a skótok 62 százaléka a bennmaradásra voksolt, de országos átlagban így is a kilépést pártolók kerültek szűk, 51,9 százalékos többségbe.
    
Nicola Sturgeon az EU-tagsági népszavazás óta több nyilatkozatában is közölte: Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére „kirángassák” az Európai Unióból.
    
A skót miniszterelnök az SNP választási programjának keddi bemutatóján kijelentette: Skóciában még azok közül is sokan aggodalommal szemlélik a konzervatív párti brit kormány „extrém Brexit-célkitűzéseit”, akik a tavalyi EU-népszavazáson a kilépésre voksoltak.
    
Sturgeon szerint a Brexit „extrém változatának” egyik sarkalatos eleme, hogy a brit kormány nemcsak az EU-ból, hanem az Európai Unió egységes belső piacáról is ki akar vonulni. A skót kormányfő szerint ez önmagában 80 ezer skóciai munkahelyet sodor veszélybe, és súlyos veszélyeket rejt a skót mezőgazdaság, a halászat, a felsőoktatás, az élelmiszeripar és a skót gazdaság szinte minden egyéb ágazata számára.
    
Theresa May brit miniszterelnök éppen kedden, nem sokkal a skót kormánypárt választási programjának ismertetése után erősítette meg, hogy ha a Konzervatív Párt megnyeri a jövő csütörtökre kiírt előrehozott választásokat, Nagy-Britannia kilép az EU egységes belő piacáról is.
    
A brit kormányfő egy londoni kampányrendezvényen kijelentette: azért nem lehet fenntartani a brit tagságot az uniós belső piacon, mert ennek feltételeként el kellene fogadni az Európai Unió által „szentnek és sérthetetlennek” tartott szabadságjogokat, köztük mindenekelőtt az emberek szabad mozgását az EU-n belül. Theresa May szerint ez azt jelentené, hogy Nagy-Britannia nem tudná olyan mértékben ellenőrzése alá vonni saját határait, ahogy azt a brit választók szeretnék.
    
A brit miniszterelnök megerősítette ugyanakkor azt is, hogy London olyan átfogó szabadkereskedelmi megállapodásra törekszik az EU-val, amely a lehető legnagyobb szabadságot nyújtja a brit cégeknek ahhoz, hogy továbbra is kereskedhessenek és közvetlenül jelen lehessenek az európai piacokon.

MTI