Szemtanúk beszámolói szerint a karhatalmi fellépésre Kartúmban és a környező nagyvárosokban került sor.

Hirdetés

A szudáni fővárosból olyan gumibotokkal és lőfegyverekkel felfegyverzett biztonságiakról érkeztek jelentések, akik villanó- és könnygázgránátokkal igyekeztek az elnöki palota térségében oszlatni a demonstrálókat. A tüntetők barikádokat emeltek, gumiabroncsokat égettek és azt skandálták, hogy „le a katonai hatalommal”. Egyben felszólították a hadsereget, hogy vonuljon ki a politikából és térjen vissza a kaszárnyákba.

A Kartúmmal szemben, a Nílus másik partján fekvő Omdurmánban a biztonsági erők szintén könnygázzal oszlatták a tüntetőket, és járművekkel, vagy gyalogszerrel üldözték a tüntetőket. Az egyik aktivista arról számolt be az AFP francia hírügynökségnek, hogy egy lakóépület kigyulladt, mert könnygázgránáttal találták el.

Az október 25-i puccs óta ez a katonai kormányzással szembeni immár 13. nagyobb megmozdulás, amelyet helyi „ellenállási bizottságok” szerveznek. A mostani tiltakozó akciót a legutóbbi, vagyis a csütörtöki és vasárnapi tüntetéseken megölt aktivisták halála miatt rendezték meg.

Korábban írtuk

Az erőszakba torkolló megmozdulásokon eddig összesen ötvenheten vesztették életüket és százak sebesültek meg a tiltakozásokhoz csatlakozó Szudáni Orvosok Bizottsága szerint.

A szudáni belpolitikai válságot bonyolítja, hogy vasárnap Abdalla Hamdok szudáni miniszterelnök benyújtotta lemondását, kevesebb mint két hónappal azt követően, hogy novemberben megállapodás született a katonai vezetőkkel a megbuktatott, majd házi őrizetbe vett civil kormányfő hivatalba történő visszahelyezéséről. Hamdok a politikai erők szétforgácsolódásával, illetve a kormányzat civil és katonai résztvevőinek konfliktusával indokolta lépését. Kijelentette, hogy minden erőfeszítés ellenére ezért nem sikerült politikai konszenzusra jutni, s Szudán ezzel, mint fogalmazott, „veszélyes fordulóponthoz érkezett, amely az ország túlélését fenyegeti”.

Abdel-Fattáh Burháni tábornok, a puccsisták vezetője kedden ugyanakkor azt hangoztatta, hogy „továbbra is nyitva áll a lehetőség a politikai erők és a forradalmi ifjúság előtt”, hogy megállapodásra jussanak a demokratikus átmenetről, vagyis a polgári kormányzáshoz történő visszatérésről..