Fotó: ShutterStock.com/JDzacovsky
Brno, 2020. április 23.
Hirdetés

Az első fertőzést Csehországban március elsején mutatták ki.

A szerdai esetekkel az eddigi igazolt fertőzött száma átlépte a 16 ezret. Ezek több mint hetven százaléka már meggyógyult, az aktív betegek száma jelenleg 4290. Kórházban több mint 120 személy fekszik, a súlyosnak minősíthető esetek száma húszra tehető. Az eddig elhunytak száma a csütörtök reggeli adatok szerint 374.

A napi új fertőzések száma mintegy két hete kezdett el újra növekedni, országszerte több mint egytucat helyi fertőzésgóc van. Jelenleg a legtöbb eset Észak-Morvaországban, Dél-Csehországban és Dél-Morvaországban van. A koronavírus által az érintett településeken, illetve régiókban szigorították az óvintézkedéseket. Többnyire tilos a látogatás a kórházakban és az idősotthonokban, s a zárt helyeken vagy a tömegközlekedési eszközökön kötelező a szájmaszk viselete. Prágában a metróban, a kórházakban és az egészségügyi intézményekben is kötelező a száj és az orr eltakarása.

A cseh kormány hétfőn bevezette az úgynevezett szemafor-rendszert, amely a járvány súlyossága alapján négy kategóriába (piros, sárga, zöld, kék) sorolta a településeket és a régiókat. Pirossal az olyan régiókat jelölik, ahol sok a fertőzés és a helyzet súlyos, míg a kék szín vírusmentes területet jelent.

Korábban írtuk

A minisztérium és az országos tisztiorvosi szolgálat az általános országos fertőzés-helyzetet továbbra is kielégítőnek minősítette, de az illetékesek folyamatosan az óvintézkedések betartására figyelmeztetik a lakosságot.