Fotó: MTI/EPA/Omer Messinger, archív
Hirdetés

Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök hivatalában, a berlini Bellevue palotában tartott ceremónián az elnök mellett álló kormányfő Steinemier beszéde közben reszketni kezdett. Összeszorított ajkakkal, karját keresztbe vetve igyekezett elnyomni a rohamot. Az elnöki hivatal egy munkatársa megkínálta egy pohár vízzel, amelyet elfogadott, majd rögtön vissza is adott.

A roham nagyjából másfél percig tartott. Christine Lambrecht igazságügyi miniszter államfői kinevezése fennakadás nélkül lezajlott. Angela Merkel az új miniszter eskütételén is részt vett a szövetségi parlamentben (Bundestag). Szóvivője közölte, hogy a kancellár jól van, tervezett programjait megtartják, így rövidesen útra kel Japánba, a G20-csoport csúcstalálkozójára.

A német kormányfőre alig tíz nap alatt másodszor tört reszketésroham a nyilvánosság előtt; június 18-án a kancellária udvarán lett rosszul, amikor a déli hőségben katonai tiszteletadással fogadták a bemutatkozó látogatásra érkező ukrán államfőt, Volodimir Zelenszkijt. A megbeszélésük után tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy kiszáradt, de időközben megivott több pohár vizet és jól van.

Berlinben csütörtök délelőtt viszonylag hűvös volt, előző nap viszont rekordközeli kánikula, 37 Celsius-fokos hőség sújtotta a német fővárost.