A 37 éves Aszif Pervezt 2013 óta tartják fogságban, miután annak a vállalatnak az ellenőre, amelytől távozott, feljelentette istenkáromlásért, amikor megpróbálta áttéríteni az iszlámra – közölte Szaif-ul-Maluk, Aszja Bibi volt ügyvédje.

Hirdetés

A férfi tagadta az ellene felhozott vádakat – mondta Maluk, aki fellebbezni kíván az ítélet ellen.

„Már hét évet kellett várni a bíróság ítéletére. Ki tudja, meddig tart, amíg ennek vége lesz?” – mondta, utalva arra, hogy a fellebbezés évekig eltarthat a túlzsúfolt pakisztáni igazságszolgáltatásban.

Az istenkáromlás kényes kérdés Pakisztánban, ahol előfordul, hogy még a bizonyítékok nélküli vádaskodások miatt is gyilkolnak vagy lincselnek.

Korábban írtuk

Egy istenkáromlással vádolt amerikai állampolgárt nemrégiben agyonlőttek egy pesavari bíróságon.

A keresztény Aszja Bibi nyolc évet töltött a halálsoron istenkáromlás miatt, amelyet állítása szerint soha nem követett el, majd a felmentése 2018-ban erőszakos tüntetéseket váltott ki Pakisztán-szerte. Aszja Bibi jelenleg Kanadában él a családjával.

Egy vallási szabadságjogokkal foglalkozó amerikai szervezet szerint mintegy nyolcvan embert börtönöztek be istenkáromlás vádjával Pakisztánban, és a felüket életfogytiglanra vagy halálbüntetésre ítéltek. Eddig egyetlen, istenkáromlásért halálra ítélt személyt sem végeztek ki.

A vallási kisebbségek különösen sérülékenyek az istenkáromlás vádjával szemben, arányukban őket érintik a legtöbbször ezek a törvények, még ha a fő áldozatok muzulmánok is az Engage alapítvány szerint.