Túszokat ejtett péntek délelőtt egy fegyveres egy szupermarketben a dél-franciaországi Carcassone-tól keletre található Trebes településen – jelentette a BFM francia hírtelevízió.
 

Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo


Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

Aude megye prefektúrája a Twitteren megerősítette, hogy „rendőrségi akció van folyamatban” Trebes-nél. A környéket teljesen lezárta a rendőrség.
    
A túszejtés délelőtt 11 órakor történt, szemtanúk több lövést is hallottak. Egyes információk szerint a támadásnak legalább egy halottja is van.
    
A hírtelevízió értesülése szerint a fegyveres a túszejtést megelőzően egy gépkocsiból rálőtt négy marseille-i rendőrre, akik egy közeli terepen futottak. Az egyik rendőr a vállán könnyebben megsebesült. A támadó ötször lőtt, és azután ment be a Super U szupermarketlánc egyik üzletébe. 
    
A csendőrség tájékoztatása szerint egy szemtanú azt mondta, hogy amikor a támadó bement az üzletbe, azt kiáltotta, hogy „Allah akbar”. A csendőrség úgy tudja, hogy egy vagy két ember legalábbis megsebesült a lövésektől a szupermarketben. 
    
A BFM úgy értesült a párizsi ügyészségtől, hogy a férfi azt mondta: az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nevében lép fel.
    
Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított eljárást.
    
Édouard Philippe miniszterelnök „komolynak” nevezte a helyzet.
    
„Carcassonne közelében egy férfi elbarikádozta magát egy szupermarketben túszokkal. Ez komoly helyzet” – mondta a kormányfő a kelet-franciaországi Mulhouse-ban.
    
A belügyminisztérium azt kérte a sajtó munkatartásaitól, hogy egyelőre ne menjenek a helyszín közelébe, és ne zavarják a rendőri erők fellépését, illetve ne tegyenek közzé olyan „szóbeszédeket”, amelyek megzavarhatják a tájékoztatást. A tárca jelezte, hogy a Twitteren folyamatosan tájékoztat a rendőri beavatkozás fejleményeiről.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Macron terrorcselekménynek minősítette a trebes-i túszejtést
Emmanuel Macron Angela Merkel német kancellárral tartott közös brüsszeli sajtótájékoztatóján támogatásáról biztosította a Carcassonne melletti Trebes település szupermarketjében elkövetett túszejtés áldozatait.
    
A BVM francia hírtelevízió úgy tudja, hogy a támadásnak három halottja és két sebesültje van.
    
A párizsi ügyészség bejelentette, hogy a terrorellenes hivatalt vezető ügyész személyesen utazik Dél-Franciaországba a szupermarketben történtek feltárására. A nyomozáshoz közel álló, nevének elhallgatását kérő forrás a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy egy 45 éves alezredes felajánlotta, hogy helyet cserél az egyik tússzal. 

(MTI)