Az újonnan feltűnt, bevándorlásellenes Alternatíva Svédországnak (Alternativ för Sverige, AfS) két, Stockholban rendezett eseménnyel indította kampányát a szeptember 9-ei választások előtt. Az AfS elnöke, Gustav Kasselstrand a tegnapi rendezvényen hangsúlyozta, kitoloncolnák azokat a migránsokat, akik „meggyalázták a svéd vendégszeretetet”.

Fotó: twitter.com/AfS_Ostermalm

Fotó: twitter.com/AfS_Ostermalm

„Ez az üzenet az Afganisztánba, Szomáliába, Irakba, Romániába, Szíriába, Eritreába, Törökországba, Üzbegisztánba és Marokkóba visszautazóknak szól. A járat készen áll az indulásra. Kezdődik a beszállás. A járatot azon migránsok számára indítja a Svéd Bevándorlási Hivatal, akik többféleképpen is meggyalázták a svéd vendészeretetet. Köszönjetek el Svédországtól, itt az ideje hazamenni” – üzente beszédében a pártelnök.

„Az Alternatíva Svédországért az újkori svéd politika leghatalmasabb földrengését okozhatja. Tízszer akkorát szólna, ha mi bejutnánk a parlamentbe, mint amikor a Svéd Demokraták bejutottak” – szólt oda korábbi pártjának Kasselstrand. A szintén bevándorlásellenes Svéd Demokraták jelenleg több közvélemény-kutatásban is a legnépszerűbb pártként szerepel.

„Egy eltorzult valóságérzékkel rendelkező politikai establishmentünk van, amely el sem tudja képzelni, mit jelentene, ha a józan ész politikájával megjelennénk a parlamentben. Figyelmeztetnénk őket, hogy ott vagyunk a sarkukban. Figyelmeztetnénk őket, hogy többé nem hazudhatnak az embereknek. Minden egyes munkanap egy rémálom lenne azok számára, akik évtizedeken át átvágták és magukra hagyták a svéd emberek” – jelentette ki Kasselstrand. 

Az AfS alelnöke, William Hahne sem finomkodott, amikor beszédében így fogalmazott: „Még ha ma teljes mértékben meg is állítanánk a bevándorlást, a társadalmi problémák holnapra sem lennének kisebbek. A bevándorlás megállítása nem oldja meg az ártalmas társadalmi folyamatokat, az önmagában nem elég. Az egyetlen lehetőségünk arra, hogy visszafordítsuk a svédországi változásokat, a kitoloncolás”. Hozzátette, az AfS nem csupán az illegális és bűnöző migránsoktól válna meg, hanem azoktól is, akik nem dolgoznak.

A szombati kampányeseményt nagyjából ötven szélsőbaloldali tüntető zavarta meg, ám a rendőrség a helyszíntől olyan távolságra terelte őket, ahonnan kiabálásaikkal már nem tudták megszakítani a beszédeket.